AS "Latvijas Krājbankas" vieta maksājumu karšu tirgū - Osīte, Anete (Latvijas Universitāte, 2010)
Maksājumu kartes ir kļuvušas par mūsdienīga cilvēka dzīves neatņemamo sastāvdaļu; tās sekmīgi aizvieto skaidro naudu un paver saviem īpašniekiem vairākas iespējas: ļauj maksāt par precēm un pakalpojumiem tirdzniecības vietās, izņemt skaidru naudu bankomātos, izmantot kredītu un saņemt atlaides un bonusus. AS „Latvijas Krājbanka” kā universāla tipa banka piedāvā ļoti plašu norēķinu karšu klāstu, kas ļauj klientiem izvēlēties piemērotāko karti atkarībā no klienta finanšu stāvokļa, lietošanas vajadzībām un ieradumiem. Krājbanka piedāvā pasaulē vadošo maksājumu karšu sistēmu VISA un MasterCard, norēķinu karšu produktus. Diplomdarba mērķis ir, pamatojoties uz zinātnisko literatūru veikt maksājumu karšu būtības izpēti, kā arī izanalizēt AS „Latvijas Krājbankas” vietu Latvijas maksājumu karšu tirgū, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus AS „Latvijas Krājbankas” vadībai tirgus daļas paplašināšanai. Darba praktiskajā daļā, autors apskata piedāvāto maksājumu karšu tirgu, kā arī veic tarifu salīdzinājumu starp piecām Latvijas komercbankām – AS „Latvijas Krājbanku”, AS „Swedbanku”. AS „SEB banku”, AS „Parex banku”, AS „DnB Nord”. Darba gaitā konstatēts, ka AS „Latvijas Krājbankas” speciālistiem vajadzētu piedomāt pie debetkaršu iespēju uzlabošanu bankomātos, jo citām komercbankām pakalpojumu klāsts ir lielāks un kvalitatīvāks, kā arī vajadzētu izvērtēt overdrafta gada procentu likmi, jo salīdzinājumā ar citām bankā šī likme ir krietni augstāka un ir grūti konkurēt ar citām komercbankām debetkaršu kreditēšanā.

Payment cards have become an integral component of a modern human’s life; they are succesfully replacing cash and open new opportunities to their owners: they allow to pay for goods and services at points of sale, to withdraw money at ATM cash machines, to use overdraft, and to use discounts and bonuses. JSC „Latvijas Krājbanka” as a universal type bank offers a very wide range of payment cards, which allows clients to choose the most suitable card depending on their financial state as well as on their needs and habits of using payment cards. Krājbanka offers the products of both leading payment cards systems in the world: VISA and MasterCard. The purpose of this paper is to examine the essence of payment cards based on specialized literature and to analyze the position of JSC „Latvijas Krājbanka” in the payment cards market in Latvia, as well as to make conclusions and provide suggestions to the management of JSC „Latvijas Krājbanka” on how to increase the bank’s market share. In the practical section of the paper, the author examines the market of currently offered payment cards and performs a comparison of card fees among five Latvian commercial banks: JSC „Latvijas Krājbanka”, JSC „Swedbank”, JSC „SEB banka”, JSC „Parex banka”, JSC „DnB Nord”. Over the course of writing the paper, it is ascertained that specialists of JSC „Latvijas Krājbanka” should focus on improving the possibilities of using debit cards at cash machines, because other commercial banks have a wider and more qualitative range of services, and that the annual interest rate on overdraft should be reconsidered, because it is considerably higher than the overdraft interest of other banks and it is hence difficult for „Latvijas Krājbanka” to compete with other banks in crediting debit cards.
JSC "Latvijas Krājbanka" place of payment cards market
Keywords: Finanšu menedžments