Suburbanizācijas izpausmes Mārupes novadā - Upeniece, Iveta (Latvijas Universitāte, 2010)
I. Upenieces bakalaura darbs „Suburbanizācijas izpausmes Mārupes novadā” ir veltīts aktuālajai tēmai Latvijas ģeogrāfijā- piepilsētas teritoriju attīstības izvērtējumam. Darba mērķis ir izvērtēt Pierīgā notiekošās suburbanizācijas izpausmes, izmantojot Mārupes novada piemēru. Suburbanizācija Latvijā ir jauns fenomens, kas visspilgtāk norisinās galvaspilsētas- Rīgas -apkārtnē, līdz ar to ietekmējot arī Mārupes novadu. Bakalaura darbā ir apskatītas suburbanizācijas izpausmes Mārupes novadā. 1. nodaļā ir veikta dažādu autoru darbu literatūras analīze par urbanizācijas un suburbanizācijas procesiem un izpausmēm pasaulē un Latvijā. 2. nodaļā ir aprakstītas bakalaura darba izstrādē izmantotie materiāli- anketas, literatūra, kartogrāfiskais materiāls un metodes –literatūras studijas, kartogrāfiskā materiāla izveide, iedzīvotāju aptaujas. Nākamajā nodaļā apskatītas Mārupes novada apdzīvotās vietas un iedzīvotāju izvietojuma īpatnības. Noslēguma nodaļā ir apkopoti un apstrādāti iedzīvotāju aptaujas dati un veikta to analīze, kas norāda uz suburbanizācijas izpausmēm Mārupes novadā. Atslēgas vārdi: urbanizācija, pilsētu izplešanās, piepilsēta, suburbanizācija, Pierīga, svārstmigrācija.

Bachelor thesis of Iveta Upeniece ‘Manifestation of Suburbanization in municipality of Mārupe’ is devoted to topical issue in geography of Latvia – suburbanization. The aim of this thesis is to evaluate manifestation of suburbanization processes taking place near Riga, by taking Mārupe as an example. Suburbanization is a new phenomenon in Latvia, which occurs around the capital city of Latvia – Riga and is also affecting municipality of Mārupe. Manifestation of suburbanization processes are studied in this Bachelor thesis. Bachelor thesis consists of 4 chapters: 1st chapter consists of literature analysis by different authors, who writes about processes of urbanization and suburbanization and manifestation of these processes in Latvia and around the globe; in 2nd chapter there are described various materials used in development of this Bachelor thesis – questionnaires, literature, cartographic material and description of different methods – studies of literature, formation of cartography materials, questionnaires of inhabitants; in 3rd chapter there is a summary of population and populated places in area of Mārupe; in 4th chapter there are processed and summarized data of questionnaires and analysis, which shows manifestation of suburbanization in area of Mārupe. As a result was found that suburbanization processes of Riga city are apparent in municipality of Mārupe. Key words: urbanization, urban sprawl, suburb, suburbanization, Pierīga, commuting.
Suburbanization Processes in Marupe Novads
Keywords: Ģeogrāfija