Kaitējuma kompensācijas apmērs kriminālprocesā - Vīksne, Edgars (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba nosaukums ir „Kaitējuma kompensācijas apmērs kriminālprocesā”. Darba tēma ir aktuāla, jo noziedzīgi nodarījumi tiek izdarīti un tie tiks izdarīti, un vienmēr kāds šādos gadījumos būs cietušais un vēlēsies saņemt kompensāciju par sāpēm un nodarīto. Tiesu prakse par morālā kaitējuma kompensāciju kriminālprocesā nav vienveidīga. tiesas nosaka visai atšķirīgu kompensācijas apmēru gadījumos, kad kaitējums radīts salīdzināmos apstākļos. Darba mērķis ir analizēt kaitējuma kompensācijas apmēru kriminālprocesā, kāda ir tiesu prakse un kas tiek ņemts vērā nosakot kompensācijas apmēru. Darba uzdevumi mērķa sasniegšanai ir analizēt kaitējuma kompensācijas būtību, apskatot kaitējuma un kompensācijas jēdzienu, kā arī tiesības uz kaitējuma kompensāciju; analizēt mantiska kaitējuma jēdzienu un apmēru; analizēt morālu aizskāruma jēdzienu un kompensācijas apmēru, apskatot arī morāles jēdzienu un būtību, kā arī analizēt fizisku ciešanu jēdzienu un kompensācijas apmēru. Darbā secināts, ka nepastāv vienots kompensāciju noteikšanas mehānisms, tāpēc būtu nepieciešamu izstrādāt vadlīnijas. Atslēgvārdi: kaitējums, kompensācija, kriminālprocess, morāls, mantisks, fiziskas ciešanas.

Bachelors thesis title is "The amount of compensation for damage in criminal procedure" Paper is relevant because crimes are committed and will be committed, and there always will be the ones who will suffer and will wish to receive a compensation for the pain and damage done. The court practice of moral compensation in criminal proceedings is not homogeneous. The court determines different amount of compensations in similar cases. The goal of the thesis is to analyse the amount of compensation in criminal proceedings, what is the court practice and what is taken in account setting the amount of compensation. To achieve the objective it is required to analyse the essence of compensation for damage, analyse the terms "damage" and "compensation", "right for the compensation for the damage"; analyse the terms "material loss" and "amount"; "moral injury", "the amount of compensation"; the term "morality", as well analyse the terms "physical suffering" and "the amount of the compensation". In the paper it is concluded that there is no common mechanism for compensation, that is why it is required to develop guidelines. Key words: damage, compensation, criminal proceedings, morale, material, physical suffering.
The amount of compensation for damage in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne