Biznesa modeļu izmantošana skolēnu uzņēmējdarbības prasmju attīstībai sociālo zinātņu jomā vidusskolas posmā - Gavričeva, Inese (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarbā "Biznesa modeļu izmantošana skolēnu uzņēmējdarbības prasmju attīstībā sociālo zinātņu jomā vidusskolas posmā" tiek pētīta iespēja un lietderība ieviest biznesa modeļu izmantošanu sociālo zinātņu mācību procesā, lai attīstītu skolēnu uzņēmējspēju. Darba mērķis ir izvērtēt biznesa modeļu (piemēram, A. Ostervaldera "Biznesa modeļa kanvas", Swedbank "Biznesa skices" u.c.) izmantošanu vidusskolēnu uzņēmējdarbības kompetenču veidošanā un noskaidrot skolēnu attieksmi pret šiem rīkiem. Darba teorētiskajā daļā analizēti cilvēkkapitāla un uzņēmējdarbības kompetenču aspekti, kā arī izpētīta dažādu biznesa modeļu būtība, struktūra un piemērojamība izglītībā. Darbā uzsvērts, ka ieguldījumi cilvēkkapitāla attīstībā, īpaši izglītībā, būtiski paaugstina indivīda un sabiedrības konkurētspēju. Uzņēmējspēja tiek interpretēta kā viena no cilvēkkapitāla būtiskākajām izpausmēm, kas ietver iniciatīvu, radošumu, spēju risināt problēmas un sadarboties. Tādēļ uzņēmējdarbības prasmju attīstīšana skolēniem tiek skatīta kā stratēģiska pieeja ilgtermiņa ekonomiskajai un sociālajai attīstībai. Empīriskajā daļā aprakstīts pētījums, kas veikts X vidusskolā ar 11. klases skolēniem, ieviešot biznesa modeļus mācību stundās un izvērtējot to ietekmi uz skolēnu zināšanām, prasmēm un motivāciju. Pētījumā izmantotas dažādas metodes: literatūras analīze, anketēšana un statistiskā datu apstrāde. Rezultāti liecina, ka biznesa modeļu izmantošana ne tikai veicina skolēnu izpratni par uzņēmējdarbību, bet arī attīsta nozīmīgas prasmes, piemēram, radošumu, sadarbību, problēmu risināšanu un laika plānošanu. Skolēni novērtēja praktisko pieredzi kā vērtīgu gan personīgai izaugsmei, gan profesionālajai attīstībai. Darba noslēgumā sniegti priekšlikumi biznesa modeļu iekļaušanai sociālo zinātņu mācību saturā, aicinot izstrādāt metodiskos materiālus skolotājiem, veidot starpdisciplināras saiknes un akcentēt ilgtspējas nozīmi skolēnu uzņēmējdarbības idejās. Uzsverot cilvēkkapitāla nozīmi, darbs apliecina, ka uzņēmējdarbības kompetenču attīstība skolā ir ieguldījums valsts ilgtspējīgā attīstībā. Atslēgvārdi: cilvēkkapitāls, uzņēmējspēja, biznesa modelis, vidusskola, sociālās zinātnes, uzņēmējdarbības prasmes, Kanvas modelis, Swedbank Biznesa skices.

In the bachelor's thesis “The Use of Business Models for the Development of Students’ Entrepreneurial Skills in the Field of Social Sciences at the Upper Secondary School Level”, the possibilities and benefits of integrating business models into the teaching of social sciences are explored to enhance students’ entrepreneurial competence. The aim of the thesis is to evaluate the use of business models (such as A. Osterwalder’s Business Model Canvas, Swedbank’s Business Sketches, etc.) in shaping entrepreneurial competencies among high school students and to examine students’ attitudes towards these tools. The theoretical part of the thesis analyzes aspects of human capital and entrepreneurial competence, as well as the essence, structure, and applicability of various business models in education. The study emphasizes that investment in the development of human capital, especially through education, significantly increases both individual and societal competitiveness. Entrepreneurial ability is interpreted as one of the key expressions of human capital, encompassing initiative, creativity, problem-solving, and collaboration. Therefore, the development of entrepreneurial skills among students is seen as a strategic approach to long-term economic and social development. The empirical part describes a study conducted at X Secondary School with 11th-grade students, in which business models were introduced during social science lessons and their impact on students' knowledge, skills, and motivation was assessed. The research employed various methods, including literature analysis, surveys, and statistical data processing. The results indicate that using business models not only improves students' understanding of entrepreneurship but also fosters essential skills such as creativity, collaboration, problem-solving, and time management. Students evaluated the practical experience as valuable for both personal growth and professional development. The thesis concludes with recommendations for integrating business models into the social sciences curriculum, calling for the development of methodological materials for teachers, fostering interdisciplinary links, and emphasizing the importance of sustainability in students' entrepreneurial ideas. By highlighting the role of human capital, the thesis demonstrates that the development of entrepreneurial competences at school is an investment in the country’s sustainable development. Keywords: human capital, entrepreneurship, business model, secondary school, social sciences, entrepreneurial skills, Business Model Canvas, Swedbank Business Sketch.
Application of Business Models to Develop High School Students’Entrepreneural Skills in the Field of Social Sciences
Keywords: Izglītības zinātnes; cilvēkkapitāls; uzņēmējspēja; biznesa modelis; vidusskola; sociālās zinātnes