Deguna obstrukcijas klīniskā klasifikācija ar 4-fāzu rinomanometriju - Ārgale, Māra (Latvijas Universitāte, 2015)
Rinomanometrija joprojām var tikt uzskatīta par standartu objektīvai deguna elpošanas funkcijas mērīšanai. Spiediena un plūsmas attiecības x-y-attēlojumā parāda tipiskas cilpas, kas apstiprina nepieciešamību elpošanu novērtēt pēc 4 fāzēm; tas pamato četru fāzu rinomanometrijas būtību. 3 pamatnostādnes 4PR ir: aizvietot novērojumus ar mērījumiem, jaunu parametru ieviešana, kas ir saistīti ar subjektīvo deguna obstrukcijas sajūtu, un grafiska informācija par traucētu deguna vārsta funkciju. Šeit aprakstītā klīnisko datu meta-analīze ir nepieciešama, lai apstiprinātu, ka 4-fāzu rinomanometrija sniedz vairāk, kā arī svarīgāku klīnisko informāciju, salīdzinot ar tā saukto „klasisko” rinomanometriju. Līdz šim klīniskie dati šādā statistiskā atspoguļojumā vēl nav publicēti. Šī ir pamata analīze deguna obstrukcijas klīniskajai klasifikācijai, kā tas ir nepieciešams klīniskajā praksē, tāpat kā pētījumos, kas izskata medikamentu efektus, vides ietekmi uz deguna gļotādu vai tiesu medicīnas problēmas. Šajā meta-analīzē ar 36563 klīniskiem izmeklējumiem, vispirms tika analizētas klasiskās rinomanometrijas kļūdas un turpmāk šie parametri tika dēvēti kā novecojuši, tāpēc, ka tie atbilst neadekvātiem novērojumiem, tā vietā, lai novērtētu mērījumus. Iepriekš veiktā pētījumā ar 1580 izmeklējumiem tika pierādīts, ka logaritmiskai efektīvai rezistencei ir visaugstākā korelācija ar rezultātiem, kas iegūti no VAS skalas. Tam sekoja šis, kurā tika izvirzīta klasifikācija 20 percentilēs ieelpas efektīvai rezistencei 20069 izmeklējumiem bez terapijas un 16494 izmeklējumiem pēc anemizācijas ar 0,1% ksilometazolīna degunā pūšamo līdzekli. Obstrukcijas gradācija ne tikai nosaka „normālās” vērtības, bet arī obstrukcijas smaguma intervālus pieaugušajiem Kaukāziešu deguniem. Atslēgas vārdi: rinomanometrija, 4-fāzu rinomanometrija, deguna obstrukcija, meta-analīze, parametri, efektīvā rezistence, logaritmiskā pārveidošana, klīniskais pamatojums.

Rhinomanometry can still be considered as the standard technique for the objective assessment of the ventilatory function of the nose. Reliable technical requirements are given by fast digital sensors and modern information technology. However, the xy-imaging of the pressure-flow relation shows typically loops as a sign of hysteresis with the necessity of the resolution of the breath in 4 phases. The 3 pillars of 4-phase-rhinomanometry (4PR) are: the replacement of estimations by measurements, the introduction of parameters related to the subjective sensing of obstruction and the graphical information about the disturbed function of the nasal valve. The here presentated metaanalysis of clinical data was necessary to confirm that 4-phase-rhinomanometry gives more and more important clinical information then the so called “classic” rhinomenometry. Up to now, clinical data in a statistically representative manner have not been published yet. This analysis is the basic analysis for a clinical classification of of the nasal obstruction as it is necessary within the clinical practice as well as in studies evaluating drug effects, the effect of the environment on the nasal mucosa or medico-legal concerns. In a meta-analysis of 36563 clinical measurements first the errors of the “classic” parameters (flow in 150 Pa) are analysed and the further use of these parameters rejected as obsolete, because they are equal to an inaccurate estimation instead of measurements. In a pre-study of 1580 measurements the Logarithmic Effective Resistance (Reff) was found to have the highest correlation with values obtained from a VAS. It followed the classification of the inspiratory effective resistance in 20069 measurements without treatment and 16494 measurements after decongestion with xylometazoline 0.1% spray in 20% percentiles. The gradation of obstruction delivers not only “normal” values but also references for the severity of the obstruction in adult Caucasian noses. Key words: rhinomanometry, nasal obstruction, 4-phase-rhinomanometry, meta-analysis, parameters, effective resistance, logarithmic transformation, clinical validation.
Clinical classification of nasal obstruction with 4-phase rinomanometry
Keywords: Medicīna; 4-fāzu rinomanometrija; deguna obstrukcija; meta-analīze; parametri; efektīvā rezistence