Lielu sporta tūrisma pasākumu ietekme uz pilsētas ekonomiku, vidi un sabiedrību izvērtējums - Ūdre, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Sporta pasākumi ir būtisks ienākumu avots pilsētām, reģioniem un uzņēmēj valstīm. 2022. gadā visā pasaulē ir iespējams novērot sporta pasākumu skaita ievērojamu pieaugumu, kas rada objektīvu nepieciešamību novērtēt to ietekmi, uz ekonomiku, kā arī uz vidi, kas kļūst par vien nozīmīgāku faktoru ilgtspējīgai nākotnei, un sabiedrību, lai maksimizētu atdevi, ko šie sporta pasākumi var potenciāli dot rīkotāj pilsētai. Šajā darbā tika izpētīti ārvalstu un Siguldas lielu sporta tūrisma pasākumi, lai novērtēto to trīs dimensiju atdevi un noteiktu, kā uzlabot Latvijas sporta pasākumu ietekmi uz Siguldu. Darba mērķis tika sasniegts aptaujājot sporta pasākuma tūristus Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē. Tika secināts, ka kamēr Latvijas ekonomiskā atdeve ir pieņemam, ir nepieciešams piesaistīt vairāk sporta pasākumu tūristu virzot konkrētas aktivitātes dažādām sporta tūristu mērķauditorijas grupām

Sporting events are an essential source of income for cities, regions and host countries. In 2022, it is possible to observe a significant increase in the number of sporting events around the world, which creates an objective need to assess their impact, on the economy, as well as on the environment, which is becoming the single most important factor for a sustainable future, and on society, in order to maximize the return that these sporting events can potentially be given to the host city. In this work, foreign and Sigulda major sports tourism events were studied in order to evaluate their three-dimensional returns and determine how to improve the impact of Latvian sports events on Sigulda. The aim of the work was achieved by surveying the tourists of the sports event on the Sigulda sled and bobsleigh track. It was concluded that while the economic return of Latvia is acceptable, it is necessary to attract more sports event tourists by directing specific activities to different target audience groups of sports tourists
Assessment of the economic, environmental and societal impact of major sports tourism events
Keywords: Ekonomika; Sporta tūrisms; Sporta pasākumi; Ekonomiskā ietekme; Ietekme uz vidi; Ietekme uz sabiedrību