A/S „Air Baltic Corporation” finanšu stāvokļa novērtējums - Melzoba, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izvērtēt lidsabiedrības AirBaltic saimnieciski finansiālo darbību laika posmā no 2019. gada līdz 2023. gadam un izstrādāt attīstības iespējas un prognozes. Pētījumā veikta finanšu pārskatu horizontālā un vertikālā analīze, aprēķināti un analizēti rentabilitātes, likviditātes, finansiālās stabilitātes un efektivitātes rādītāji. Izmantoti uzņēmuma gada pārskati un ilgtspējas pārskatu, kā arī nozares statistikas dati. Pētījuma galvenie rezultāti parāda, ka uzņēmums ir sekmīgi atguvies pēc Covid-19 pandēmijas ietekmes - 2023. gadā ieņēmumi pieauga par 33,75% un neto peļņas rentabilitāte sasniedza 5,10%. Tomēr joprojām pastāv izaicinājumi likviditātes rādītājos - naudas likviditātes koeficients samazinājies līdz 0,06, kas norāda uz nepieciešamību steidzami uzlabot īstermiņa maksātspēju. Izstrādāti priekšlikumi uzņēmuma vadībai finanšu stabilitātes uzlabošanai un attīstības nodrošināšanai, tai skaitā īstermiņa saistību restrukturizācija, debitoru parādu kontroles sistēmas pilnveidošana, jauna izmaksu kontroles sistēma un papildu kapitāla piesaiste.

The aim of the research was to evaluate the economic and financial performance of airline AirBaltic during the period from 2019 to 2023 and develop development opportunities and forecasts. The study included horizontal and vertical analysis of financial statements, calculation and analysis of profitability, liquidity, financial stability and efficiency ratios. The company's annual reports and sustainability report, as well as industry statistics were used. The main results of the research show that the company has successfully recovered from the impact of Covid-19 pandemic - in 2023 revenue increased by 33.75% and net profit margin reached 5.10%. However, challenges remain in liquidity indicators - cash liquidity ratio decreased to 0.06, indicating the need to urgently improve short-term solvency. Proposals have been developed for company management to improve financial stability and ensure development, including restructuring of short-term liabilities, improvement of accounts receivable control system, new cost control system and attraction of additional capital.
Assessment of the financial condition of Air Baltic Corporation
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; finanšu analīze; aviācijas nozare; finanšu stabilitāte; AirBaltic; rentabilitāte