Administratīvā soda piemērošanas un izpildes problēmas ārvalstu ceļu satiksmes dalībniekiem - Pūce, Linda (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs veltīts tēmai „Administratīvā soda piemērošanas un izpildes problēmas ārvalstu ceļu satiksmes dalībniekiem”. Darba mērķis ir izpētīt administratīvā soda piemērošanu ārvalstu ceļu satiksmes dalībniekiem Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, to kopīgās tiesiskās dabas īpašības un atšķirīgās administratīvā soda piemērošanas īpatnības. Dažādās valstīs administratīvā soda piemērošanas un izpildes kārtība ir atšķirīga, jo administratīvo atbildību katra valsts nosaka pēc savas nacionālas likumdošanas, atbilstoši šai valstij raksturīgām īpatnībām un prioritātēm. Maģistra darba saturs izklāstīts piecās nodaļās un apakšnodaļās un dod vispusīgu ieskatu izvēlētajā tēmā. Izpētē tika izmantotas šādas metodes – literatūras, tiesību aktu, vēsturisko faktu un statistikas datu analīze, salīdzinājums, aprakstīšana. Darbā tiek apskatīta ārvalstu ceļu satiksmes dalībnieku administratīvā soda piemērošana un izpildes problēmas, ārvalstu atšķirīgā pieeja ceļu noteikumos piemērotajiem ierobežojumiem, lai tiktu nodrošināta ceļu satiksmes dalībnieku drošība un pārkāpēju administratīvā soda piemērošanas efektivitāte, ceļu satiksmes dalībnieku audzināšanai paredzētie administratīvie sodi un to izpilde. Autore īpašu uzmanību pievērš tieši Latvijā īstenotajiem administratīvā soda izpildes procesiem par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu, un administratīvā soda izpildes iespējām ārvalstniekiem par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu Latvijas teritorijā. Analizēta administratīvā soda piemērošana un izpilde ārvalstu pilsoņiem, kuri neievēro ceļu satiksmes noteikumus Latvijas teritorijā, kā arī apskatīta citu Eiropas valstu pieredze administratīvā soda piemērošanā un izpildē. Darbā ir apskatīta straujākas tiesību sistēmas attīstības tendence. Tiesu sistēmas uzlabojumi kļūst par nepieciešamību, strauji attīstoties jaunām tehnoloģijām, ar kuru palīdzību iespējams kontrolēt, konstatēt un līdz ar to efektīvāk cīnīties ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējiem. Viens no prioritāriem jautājumiem ir ziņu apmaiņa par sodītām personām, izveidojot datorizētu informācijas sistēmu starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, to priekšrocības un mīnusi. Aplūkojot minētos problēmjautājumus, ir norādīts uz pastāvošajām problēmām un sniegti priekšlikumi to risināšanai, kā arī izdarīti secinājumi par aplūkojamo jautājumu loku.

The master study examines the issue of application and execution of administrative penalties on foreign road users. The target of the study is to investigate application of administrative penalties on foreign road users in Latvia and other European Union Member States, common qualities of legal practice and differences in application of administrative penalties. The procedure of application and execution of administrative penalties in some countries is distinctive, because every country determines administrative responsibility according to their national legislation in compliance with differences and priorities characteristic to the particular country. The content of the master study is expounded in five chapters and sub-chapters which give detailed insight in the chosen issue. The following methods were used during research – literature, legal acts, analysis of historical facts and statistics, comparison, description. The study deals with problems of application and execution of administrative penalties on foreign road users, differences in approach to limitations of road transport regulations in foreign countries in order to ensure safety for road users and efficiency of application and execution of administrative penalties, administrative penalties that are applied and executed for education of road users. The author of the study has drawn special attention to implementation of executive process of administrative penalties for disregard of road traffic rules in the territory of Latvia. The study analyzes application and execution of administrative penalties on foreign citizens who disregard road traffic rules in the territory of Latvia, as well as examines experience of other European countries in application and execution of administrative penalties. The master study examines tendency of more rapid development of court system. Improvements in court system are necessary in line with development of new technologies which provide control, recognition and more effective fight with offenders of road traffic rules. One of priority matters is exchange of information on penalized persons creating a computerized information system between European Union Member States, advantages and disadvantages of such system. Describing the abovementioned problem issues the author indicates existing problems and gives proposals on possible solutions as well as conclusions on the examined matters.
Problems of adaption and execution of administrative penalties for foreign road transport operators
Keywords: Tiesības