Darba un ģimenes dzīves saskaņošana transnacionāla dzīvesveida gadījumā - Kriķīte, Anete (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba “Darba un ģimenes dzīves saskaņošana transnacionāla dzīvesveida gadījumā” mērķis ir izpētīt procesu, kā augsti kvalificēti speciālisti saskaņo darbu ar ģimenes dzīvi transnacionāla dzīvesveida gadījumā. Darba pētnieciskie jautājumi ir: kādas stratēģijas tiek pielietotas darba un ģimenes dzīves saskaņošanai transnacionāla dzīvesveida gadījumā; kā transnacionāla dzīvesveida gadījums ietekmējis darba un ģimenes dzīves saskaņošanu. Darba teorētiskais ietvars sastāv no teorijas par transnacionālismu, augsti kvalificēta darbaspēka migrāciju, darba un ģimenes dzīves saskaņošanu un ģimeni transnacionālisma kontekstā. Darbā pielietota kvalitatīvo pētījumu metode, lietojot gadījuma izpētes pieeju. Darba empīriskā daļa sastāv no daļēji strukturēto interviju analīzes, kuras rezultātā ir iegūtas galvenās darba un ģimenes dzīves saskaņošanas stratēģijas, kā arī šo divu dzīves sfēru galvenās grūtības un ieguvumi transnacionāla dzīvesveida gadījumā. Galvenie pētījuma rezultāti parāda, ka veiksmīgu darba un ģimenes dzīves saskaņošanu nodrošina labvēlīgi transnacionāla dzīvesveida apstākļi un veiksmīgi pielietotās stratēģijas. Ja partnerības pamatā stratēģijas izmantošanā ir vērojami trūkumi, kas attiecas uz savstarpējo komunikāciju, tad tiek kavēts darba un ģimenes dzīves saskaņošanas process. Transnacionāla dzīvesveida gadījumā ir būtiski ieguvumi, kas var palīdzēt veidot saskaņu starp darbu un ģimeni, kas ir saistīti gan ar finansiāliem ieguvumiem, gan ar savstarpējās sapratnes veicināšanu. Savukārt grūtības šāda dzīvesveida gadījumā, ar kurām nākas saskarties iesaistītajiem ģimenes locekļiem, var tieši kavēt savstarpējas sapratnes veidošanos.

The aim of the Master's thesis “Reconciliation of work and family life in the case of a transnational lifestyle” is to study the process of highly qualified professionals coordinating work with family life in a transnational lifestyle. Research questions are: what strategies are used to reconcile work and family life in a transnational lifestyle; has the reconciliation of work and family life been affected by the case of transnational lifestyle. The theoretical framework of the thesis consists of the theory of transnationalism, highly skilled labor migration, reconciliation of work and family life and family in the context of transnationalism. The method of qualitative research has been used in the work, using the case study approach. The empirical part of the thesis consists of the analysis of partially structured interviews, which ultimately yielded the main strategies for reconciling work and family life, as well as the main difficulties and benefits of these two spheres of life in a transnational lifestyle. The main findings of the study show that successful reconciliation of work and family life is ensured by favorable transnational lifestyle conditions and successfully applied strategies. If partnership is at the heart of the strategy, there are shortcomings in terms of communication, the process of reconciling work and family life is delayed. In the case of a transnational lifestyle, there are significant benefits that can help to reconcile work and family with both financial benefits and mutual understanding. In turn, the difficulties faced by the family members involved in such a lifestyle can directly impede the development of mutual understanding.
Reconciliation of work and family life in the case of transnational lifestyle
Keywords: Socioloģija; transnacionāls dzīvesveids; darba un ģimenes dzīves līdzsvars; darba un ģimenes saskaņošana; transnational lifestyle