Latviešu valodas apguves iespējas vidējā pirmsskolas vecuma bērniem bilingvālajā izglītības modelī pirmsskolā - Boicova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2019)
Kvalifikācijas darba temats: Latviešu valodas apguves iespējas vidējā pirmsskolas vecuma bērniem bilingvālajā izglītības modelī pirmsskolā. Pētījuma mērķis: teorētiski un empīriski pētīt latviešu valodas apguves iespējas vidējā pirmsskolas vecuma bērniem bilingvālās izglītības modelī pirmsskolā Pētījums sastāv no teorētiskās un empīriskās daļas. Par teorētisko bāzi kalpoja tādu zinātnieku atziņas kā R. Alijevs (2001), L.Lowry (2012), T. Skutnаbb – Kаngаs (1988), I. Lapinska (2015), D. Marsh (2012), T. Somers (2017) u.c. Analizēts bilingvālās izglītības jēdziens, apkopots pārskats par zinātniekiem pētījumiem, kuros atklāta bilingvisma ietekme uz četrgadīgu bērnu personības veidošanos. Raksturotas metodes un paņēmieni latviešu valodas apguves sekmēšanai bilingvālā izglītības modelī, galveno uzmanību pievēršot CLIL metodikai. Empīriskā daļā īstenotas 6 lielās tēmas, katrai tēmai nosakot konkrētus paņēmienus, kas pedagoģiskajā procesā iekļaujami latviešu valodā. Uzsvars tiek likts uz multimediju metodiku izmantošanu, kā arī komunikatīvām situācijām, kurās bērniem ir jākontaktējas ar latviski runājošu viesi. Rezultātā augsti rādītāji tika sasniegti valodas saprašanā, kā arī valodas pieklājības normu ievērošanā saskarsmē. Visi bērni iemācījās atbildēt uz vienkāršiem jautājumiem tēmas ietvaros ar 1–2 vārdiem. Tika sasniegta pozitīva dinamika valodas lietojumā pat kautrīgākajiem un noslēgtākajiem bērniem, kas liecina par izmantotās metodikas efektivitāti. Pētījuma gaitā apstiprinājās izvirzītā hipotēze: vidējā pirmsskolas vecuma bērni bilingvālajā izglītības procesā veiksmīgāk apgūs latviešu valodas lietošanas prasmes, ja grupā tiks radīta attīstoša valodas vide; tiks izmantots bērnu individuālajām vajadzībām pieskaņots bilingvālais mācību modelis; mērķtiecīgi tiks izmantotas interaktīvas rotaļas valodas apguvei. Kvalifikācijas darba apjoms: 57 lpp., ietver 11 attēlus, 7 tabulas, izmantoti 49 literatūras avoti, pievienoti 4 pielikumi. Atslēgas vārdi: bilingvisms, latviešu valodas apguve, CLIL, rotaļa, vidējais pirmsskolas vecums.

The theme of the qualification work: Possibilities of Mastering the Latvian Language For Preschoolers in the Bilingual Education Model in the Nursery School. The objective of the paper is to make a theoretical and empirical research of possibilities of mastering the Latvian language for preschoolers in the bilingual education model in the nursery school. The research consists of the theoretical and empirical parts. For writing a theoretical part of the thesis, an analysis of the ideas of the following scholars has been carried out: R. Aliyev (2001), L. Lowry (2012), T. Skutnabb – Kangas (1988), I. Lapinska (2015), D. Marsh (2012), T. Somers (2017) and others. The concept of bilingual education has been analyzed, as well as the review performed of the scientific researches which study the bilingual influence on the four-year old children personality’s development. Methodologies and approaches have been characterized in mastering the Latvian language in the bilingual education model, paying the most of attention to the CLIL method of teaching. The empirical part represents six major issues, and each of them involves certain applications which in the educational process are included in the Latvian language. The emphasis is on the application of the multimedia methods, as well as communicative situations, in which children have to communicate with the Latvian speaking guest. As a result, high figures have been reached in understanding the language, as well as in observing the politeness guidelines. All the children learned to answer simple questions in the frames of the subject with one or two words. The positive dynamic has been reached in language application even for the most shy and introverted children, which proves the efficiency of the applied methodology. In the process of research the hypothesis has been proven: the average preschoolers will master the Latvian language in the bilingual educational process much more efficiently if the respective linguistic environment will be created; bilingual education model will be applied for individual needs of the children; interactive toys will be applied with the purpose of mastering the language. The qualification work has been written on 57 pages and comprises 11 pictures, 7 tables; 49 informative sources have been used, 4 appendices have been added. Key words: bilingualism, mastering the Latvian language, the CLIL method of teaching, playing, the average preschool age.
Possibilities of Mastering the Latvian Language For Preschoolers in the Bilingual Education Model in the Nursery School
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; bilingvisms; latviešu valodas apguve; CLIL; rotaļa; vidējais pirmsskolas vecums