Latvijas valsts budžeta izdevumu analīze - Poloņankina, Anna (Latvijas Universitāte, 2009)
Pēdējā laikā tiek aizvien vairāk runāts par budžeta izdevumu samazināšanas nepieciešamību, bet rodas jautājums par to kādu iemeslu dēļ tie palielinājās. Un tāpēc bakalaura darba „Latvijas valsts budžeta izdevumu analīze” mērķis ir uz Latvijas valsts pamatbudžeta izdevumu analīzes pamata izdarīt secinājumus par valsts pamatbudžeta izdevumu pārdali un pieauguma iemesliem , kā arī izstrādāt priekšlikumus valsts izdevumu politikas pilnveidošanai un produktīvākai izdevumu pārdalei, kas nodrošinātu efektīvu valsts pamatbudžeta līdzekļu izlietojumu. Darbā tika apskatīts budžeta izdevumu pieaugums, gan pa ministrijām, gan pa funkcijām, gan pa ekonomisko sadalījumu. Izskatot izdevumus no trīs skata punktiem var secināt, ka budžeta izdevumu palielinājumu 2003.-2008. gadā galvenokārt ietekmēja algu palielinājums pedagogiem, medicīnas darbiniekiem, militārām personām u.c., kā arī izdevumu pieaugumu lielā mērā ietekmē dažādu Eiropas Savienības projektu īstenošana. Par neproduktīviem izdevumiem var uzskatīt izdevumus komandējumiem, īrei un nomai, kā arī prēmiju un piemaksu izmaksu apskatītajā laika periodā. Lai novērstu neproduktīvus izdevumus ir stingrāk jāuzrauga komandējumos sūtamo personu skaitu un komandējuma mērķus, jāpārvērtē telpu un ēku izvietojumu un platības izmēru, kā arī ir jāsamazina nomāto transportlīdzekļu skaitu un maksu. Izstrādājot darbu radās šaubas par izdevumu izlietojuma caurspīdīgumu, jo dažreiz nepietika informācijas par pieauguma iemesliem un tāpēc vajadzētu pilnveidot atskaitīšanas sistēmu un rakstīt budžeta izpildes paskaidrojumus pēc vienāda principa. Bakalaura darba apjoms ir 84 lappuses. Tas sastāv no 4 nodaļām. Darbā ievietotas 6 tabulas un 23 attēli.

Last time, is being increasingly talked about the need for a reduction in budget expenditure, but the question arises as to any reason, they rose. And that's why Bachelor thesis "Latvian State budget expenditure analysis is the objective of the Latvian state budget expenditure analysis to draw conclusions on the state budget spending and the redistribution of the reasons for the increase, as well as to develop proposals for public expenditure policies and the reallocation of productive expenditure, which would ensure an effective national budget funds utilization. The paper has been viewed budgetary expenditure growth by government ministries, by function and by economic breakdown. When considering the costs of the three places it can be concluded that the budget increases for 2003 to 2008 was mainly influenced by the wage increase for teachers, medical workers, military people, etc., as well as spending growth was largely influenced by the various European Union projects are implemented. About unproductive expenditure could be considered costs of business trips, rent and leases, as well as the premium and the premium costs during the period. To avoid unproductive spending to monitor closely the number of persons sent on mission and mission objectives, to re-evaluate the premises and the building location and size of the area, as well as a reduction in the number of leased vehicles, and fees. The drafting work had doubts about spending the use of transparency, because sometimes insufficient information about the reasons for the increase and, therefore, should develop a system of deduction and write explanations of the discharge in a uniform way. Bachelor's volume is 84 pages long. It consists of 4 chapters. The paper placed in 6 tables and 23 figures.
Latvian state budget expenditure analysis
Keywords: Ekonomika