Nacionālisma pieaugums Somijā: „Īsto somu” fenomens - Güngör, Ömer (Latvijas Universitāte, 2012)
Pēckara periodā Somijas valsts politiskās aktivitātes bijušas samērā stabilas. Valdības koalīcija, sastāvot no tā laika lielākajām partijām, veiksmīgi nodrošināja neitralitātes politiku starp Austrumiem un Rietumiem. Laiki, kad ārpolitiku noteica tāds spēcīgs valsts prezidents, kā Urho Kekonens, ir sen pagājuši, un pēdējo desmitgadu paredzamo politisko noskaņojumu pārtrauca 2011. gada vēlēšanas. Pēc 2011. gada parlamenta vēlēšanām Īsto somu partija (no somu val.: Perussuomalaiset) negaidīti kļuva par trešo lielāko politisko spēku Somijas parlamentā, pilnībā sajaucot tradicionālo un vēsturisko Somijas politikas virzienu. Dēvēta par kārtējo labējo populistisko partiju, Īstie somi izraisīja nacionālisma kustības uzplaukumu visā Eiropā. Šajā maģistra darbā tiek analizēts Īsto somu veiksmes stāsts, pētot agrākās nacionālās kustības Somijas vēsturē un Īsto somu priekšgājējus Somu Lauku partiju. Darbā tiek izpētīti pēdējie statistiku un aptauju dati par rasisma un anti-imigrācijas tendencēm, lai labāk novērtētu Somijas nacionālisma uzplaukuma iemeslus. Atslēgas vārdi: Partija Īstie somi, labējo partijas, populisms, nacionālisms Somijā

Political field in Finland has been well-balanced in the post-war era. The coalition governments consisting of the largest parties succesfully provided a stable policy of neutrality between East and West. The years when the foreign policy dictated by the powerful presidents like Urho Kekkonen have long passed, and the predictable nature of each election through last decades came to a halt in 2011. True Finns Party (fin: Perusuomalaiset) suprisingly becoming the third largest party in the parliament after the 2011 election, literally rewrote the history books in Finnish politics. Described as “another” right-wing populist party, True Finns raised concerns on the rising nationalist movement throughout Europe. In this master thesis, the success of True Finns has been analyzed beginning from its predecessor Finnish Rural Party and earlier nationalist movements in the history of Finland. Recent statistics and surveys on the racist and anti-immigrant tendencies has been also evaluated for shedding a better light on the topic of nationalism in Finland. Keywords: True Finns, right-wing, populism, nationalism in Finland
Rising Nationalism in Finland: „True Finns” Phenomenon
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas