Cilvēka audu un orgānu nelikumīgas izņemšanas tiesiskais regulējums Latvijā un pasaulē - Bušmanis, Raivis (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot būtiskākās problēmas attiecībā uz nelikumīgu cilvēku orgānu un audu izņemšanu Latvijā un piedāvāt tām savus risinājumus, kā arī konstatēt vai Latvijas tiesiskais regulējums atbilst starptautiskajos tiesību aktos noteiktajam regulējumam. Darbā tiek aplūkots Latvijas Republikas tiesiskais regulējums attiecībā uz cilvēka orgānu vai audu izņemšanu, koncentrējoties uz Krimināllikuma 139. pantu, kam veikta juridiskā analīze. Analīzes rezultātā autors pievērš uzmanību vairākām būtiskām problēmām saistībā ar nelikumīgu cilvēka audu un orgānu izņemšanu Latvijā un piedāvā tām savus risinājumus, tostarp arī jaunu Krimināllikuma 139. panta redakciju. Donororgānu un audu trūkums ir galvenais faktors, kas veicina nelikumīgas cilvēku audu un orgānu izņemšanas izplatīšanos Latvijā un pasaulē, tādēļ, ņemot vērā konkrētā noziedzīgā nodarījuma starptautisko raksturu, darbā pētīti starptautiskie tiesību akti, kā arī aplūkots citu valstu tiesiskais regulējums un pieredze attiecībā uz nelikumīgu orgānu un audu izņemšanu.

Aim of bachelors work is to establish essential problems concerning unlawful collection of human tissues and organs in Latvia and offer them solutions, as well as to establish if legal regulation of Latvia matches with legal regulation prescribed in international legislation. At work is given closer look to legal regulation of Latvia concerning collection of human tissues and organs concentrated on article 139. of penal code of Latvia, which is carried out legal analysis. As a result of analysis author pays attention to several essential problems concerning unlawful collection of human tissues and organs in Latvia and offers them solutions, among them new formulation of article 139. of penal code of Latvia. Need of human organs and tissues is main factor that enables spreading of unlawful collection of human tissues and organs in Latvia and around the world, therefore, in the light of international character of concrete crime, is given research of international legislation, as well as given closer look to legal regulation an experience of foreign countries concerning unlawful collection of human tissues and organs.
Legal regulation of unlawful collection of human tissues and organs in Latvia and arround the world
Keywords: Juridiskā zinātne