Ar piekļuvi saistītas komplikācijas hemodialīzes pacientiem - Basmanov, Anastasia (Latvijas Universitāte, 2018)
Ievads: ar asinsvadu pieeju saistītas komplikācijas tiek bieži novērotas hemodialīzes (HD) pacientiem, kuriem tās palielina komorbiditātes un nāves riskus. Mērķis: Izpētīt saslimstības un ar piekļuvi saistīto komplikāciju veidus Latvijas HD pacientiem, kā arī iespējamos riska faktorus un to saistību ar komplikācijām, lai veicinātu to novēršanu. Materiāli un metodes: Šis ir retrospektīvs aprakstošs pētījums, kura pamatā ir Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas (PSKUS) HD nodaļas pacientu datu apkopojums. Pētījumā tika iekļauti visi hroniskie HD pacienti, kuri laika posmā no 2018. g. 26.februāra līdz 26. martam saņēma regulāru hronisku HD. Šo pacientu dialīzes piekļuves komplikācijas tika izvērtētas laika posmā no 2017. gada februāra līdz 2018. gada februārim. Datu analīze tika veikta ar stastikas programmu SPSS 16, izmantojot Fišera, hī-kvadrāta, Pīrsona korelācijas koeficienta un aprakstošās statistikas testus. Rezultāti: Kopumā, pētījumā tika iekļauti 58 pacienti, kuriem PSKUS tika veikta HD. No visiem pacientiem, 53,45% (n = 31) bija vīrieši, un 46,55% (n = 27) bija sievietes. Vidējais HD pacientu vecums bija 58 ± 15,05 gadi. Visbiežāk noteikta diagnoze pacientiem, kas saņēma HD, bija hronisks glomerulonefrīts (HG), kas sastādīja 39,66% (n = 23); tam sekoja hipertensīva nefropātija (HN) un diabētiskā nefropātija (DN), kuri abi sastādīja pa 17,24% (n = 10). Lielākai daļai 77,59% (n = 45) pacientu HD asinsvadu pieeja - arteriovenoza fistula (AVF), savukārt 67,24% (n = 39) – veic HD ar centrālo vēnu katetru (CVK). Visretāk piekļuvi nodrošināja ar arteriovenozo šuntu (AVŠ) - 3,45% (n = 2) gadījumos. 25,86% (n = 15) no HD pacientiem cieta no komplikācijām, saistītām ar asinsvadu pieeju. Ar pieeju saistītas komplikācijas tika novērotas visiem AVŠ pacientiem (n = 2), 30,8% (n = 12) CVK un 22,2% (n = 10) AVF pacientiem. Visbiežāk sastopamā komplikācija ir asinsvadu pieejas disfunkcija, ko novēroja 14,04% (n = 8) gadījumos; tai sekoja tromboze - 7,02% (n = 4) gadījumos un aneirismas plīsumi 5,26% (n = 3) gadījumos. Ar asinsvadu pieeju saistītas infekcijas 3,51% (n = 2) un stenozes 3,51% (n = 2) šajā pētījuma grupā bija visretākās komplikācijas. AVŠ būtiski korelēja ar trombozes biežumu (P = 0,015) un aneirisma pārrāvuma biežumu (P = 0,004). No visiem stenozes pacientiem, visbiežāk tika skarti pacienti ar AVŠ, kas sastādīja 50% (n = 1), pēc tam CVK pacienti, kas sastādīja 17,4% (n = 2) un 2,2% (n = 1) – AVF pacienti. Ar infekciju saistītas komplikācijas visbiežāk tika konstatētas 5,3% (n = 2) CVK pacientiem un AVF 2,2% (n = 1) pacientiem. Secinājumi: Netika atrastas statistiski ticamas korelācijas starp vecumu, dzimumu, diagnozi, vīrusu hepatītu (VH), cukura diabētu (CD), imunitāti nomācošām zālēm, vaskulāro pieeju, transplantācijas stāvokli un dialīzes terapijas ilgumu. Pacientiem ar AVŠ bija viszemākais komplikāciju biežums salīdzinājumā ar AVŠ un CVK pacientiem. AVŠ būtiski korelēja ar trombozes, aneirismas plīsumu un stenozes biežum

Background: Access-related complications are frequently found in hemodialysis (HD) patients and bear an increased risk of comorbidities and mortalities. Objectives: To investigate incidence and types of access-related complications in Latvian HD patients, possible risk factors and its correlation to complications so they can be avoided. Materials & Methods: It is a retrospective descriptive study based on the collection of data in patient files in the HD unit of Paul Stradins Clinical University Hospital (PSCUH). All chronic HD patients that received maintenance HD in this centre at the time interval of 26.02-2.03.2018 were in included in the study. Complications of their dialysis access were assessed during one year from February 2017 until February 2018. Fisher's exact test, chi-square test, Pearson correlation coefficient, and descriptive statistics were used to analyse the data through SPSS 16. Results: A total number of 58 patients undergoing HD at PSCUH were included for this study. 53.45 % (n = 31) of all patients were male, 46,55% (n = 27) were female. The median age of patients undergoing HD is 58 ± 15,05 years. Most common diagnosis among patients receiving HD was chronic glomerulonephritis (CG) 39,66 % (n = 23), followed by hypertensive nephropathy (HN) and diabetic nephropathy (DN) with both 17,24 % (n = 10). The largest group 77,59 % (n=45) have or had arteriovenous fistula (AVF) as vascular access (VA), second most common VA was central venous catheter (CVC) with 67,24% (n=39) and smallest group is arteriovenous graft (AVG) with 3,45% (n=2). 25,86 % (n=15) of all patients were suffering from any type of complication related to their VA in hemodialysis. All 100% (n=2) patients with AVG, 30,8% (n=12) of CVC and 22,2% (n=10) of AVF patients had access related complications. Most common complication is dysfunction of VA with 14,04% (n=8), followed by thrombosis 7,02% (n=4), 5,26% (N=3) of the patients were suffering from aneurysm rupture. Infection of vascular access is in this study group the rarest complication with 3,51 % (n=2) together with stenosis 3,51% (n=2). AVGs correlated significantly with the incidence of thrombosis (p-value =0,015). AVGs correlated significantly with the incidence of aneurysm rupture (p-value =0,004). Among patients affected by stenosis most commonly affected were patients with AVG as VA with 50% (n=1), followed by 17,4% (n=2) of CVCs and 2,2% (n=1) AVFs. Infection-related complications were most commonly found in CVC patients with 5,3% (n=2) followed by patients with AVF 2,2% (n=1). Conclusions: There was no statistically significant correlation found between age, gender, diagnosis, VH, DM, immunosuppressive drugs (ISD), VA, transplantation status and length of dialysis treatment. Patients with AVF had the lowest incidence of complications compared to AVG and CVC. AVGs correlated significantly with the incidence of complications in general but also with thrombosis, aneurysm rupture and stenosis.
Acces-related complications in hemodialysis patients
Keywords: Medicīna; Complications; hemodialyis; vascular access; asinsvadu pieeja; hemodialīze