Humora stilu un apmierinātības ar darbu dzimumatšķirības - Ozoliņa, Diāna (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, vai un kā ar apmierinātību ar darbu saistīti dažādi humora stili, vērtējot sakarības un atšķirības sieviešu un vīriešu izlasē. Pētījumā piedalījās 122 respondenti vecumā no 16-60 gadiem, no kuriem 65% dalībnieku ir sievietes, 35% ir vīrieši. Respondenti elektroniskā veidā aizpildīja Demogrāfisko datu aptauju, Humora stilu aptauju (Humor Style Questionnaire, R. Martin, et al, 2003, adaptācija latviešu valodā I. Stokenberga, 2004), kas mēra četrus humora stilus (biedrisko, pašuzmundrinošo, agresīvo un sevi noliedzošo), Apmierinātības ar darbu aptauju (Job satisfaction Survey,P. E. Spector, et al, 1994, adaptācija latviešu valodā I. Burvis, 2005). Pēc datu statistiskas analīzes, kura tika veikta SPSS datorprogrammā, konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības starp vīriešiem un sievietēm vienā no Apmierinātības ar darbu skalā – Komunikācija. Humora aptaujas rezultātos nav konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības starp vīriešiem un sievietēm.

The purpose of the research was to find out if and how various humour styles are related to job satisfaction by evaluating coherences and distinctions in selection of women and men. 122 respondents in age from 16-60 years took part in the research, from which 65 percent were women and 35 percent- men. Respondents fulfilled Demographic data questionnaire electronically, Humour style questionnaire (adaption in Latvian by I. Stokenberga, 2004), which measures four styles of humour - friendly, self-encouraging, aggressive and self-denying style. (Job satisfaction Survey, P. E. Spector, et al, 1994, adaption in Latvian by I. Burvis, 2005). After the analysis of data, which was carried out by SPSS programme, statistically significant distinctions among men and women were found out in one scale of job satisfaction- communication. In the results of humour survey no statistically significant distinctions were identified among men and woman.
Gender differences in humor styles and job satisfaction
Keywords: Psiholoģija; darbs; apmierinātība ar darbu; humora stili; dzimums