Modālo darbības vārdu lietojums lietišķās valodniecības žurnālos - Balahonova, Alīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Modālo darbības vārdu lietojums tiek uzskatīts par vienu no intriģējošākajām angļu valodas parādībām, jo dažādi modālie darbības vārdi var izteikt vairākas semantiskās funkcijas. Akadēmiskajā kontekstā modālo darbības vārdu lietojums ļauj piešķirt pētnieku secinājumiem dažādas sprieduma pakāpes, tostarp precizitāti un nenoteiktību, atkarībā no pētnieka attieksmes. Šī pētījuma mērķis ir analizēt modālo darbības vārdu lietojumu lietišķās valodniecības žurnālos. Šajā darbā izmantotās pētījuma metodes ir biežuma analīze un diskursa analīze. Veiktā analīze parādīja, ka visbiežāk lietotie modālie darbības vārdi žurnālu rakstos ir can, may, could un would, un visbiežāk izmantotās šo modālo darbības vārdu funkcijas ir iespējamība, prognozēšana un spēja. Ievadā, rezultātu un diskusijas sadaļās ir visvairāk modālo darbības vārdu.

The use of modal verbs is considered one of the most intriguing attributes of the English language since different modal verbs can convey numerous semantic functions. In the academic context, the use of modal verbs enables the researchers' findings to be endowed with different degrees of judgement, including clarity and ambiguity, depending on the researcher's attitude. The goal of the present paper is to analyse the use of modal verbs in applied linguistics journal articles. The research methods employed in the paper are frequency analysis and discourse analysis. The analysis revealed that the most frequently used modal verbs in journal articles are can, may, could and would and the most frequently used functions are possibility, prediction and ability. The introduction, results and discussion sections include the most modal verbs.
Use of Modal Verbs in Applied Linguistic Journal Articles
Keywords: Valodniecība; lietišķā valodniecība; žurnālu raksti; modālie darbības vārdi; biežums; semantiskās funkcijas