Asteroīdu rotācijas perioda noteikšana - Nagainis, Kristers (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba mērķis ir izveidot programmu, ar kuras palīdzību var iegūt asteroīda rotācijas periodu no spožuma mērījumiem laikā. Lai to izdarītu, ir jāveic sekojošie uzdevumi: jāizveido programma ar Lomb-Scargle metodi un uz Furjē rindas balstītu metodi, kuras savā starpā jāsalīdzina, jāizveido indikators, kas nosaka no spožuma līknes noteiktā perioda ticamību, jātestē izveidotā programma un indikators izmantojot kataloga datus, ko ieguvuši citi autori, kā arī jātestē ar Baldones observatorijas iegūtajiem mērījumiem un jānovērtē abu metožu pielietošanas ierobežojumi un nosacījumi. Rezultātā Baldones observatorijas veiktajiem mērījumiem piemērotākā ir autora izveidotā programma, kas ir balstīta uz Furjē rindu. Tika noteikti seši asteroīdu rotācijas periodi, no kuriem četri aptuveni sakrīt ar datubāzē norādītajiem, bet atlikušie divi, kuriem noteiktie asteroīdu rotācijas periodi atšķīrās, bija ar mazu indikatora vērtību, kas nozīmē, ka arī indikatora metode ir izstrādāta veiksmīgi.

The aim of this thesis is to develop a program which calculates the rotation period of an asteroid from time-series photometry. The following tasks had to be done: develop a program with Lomb-Scargle method and Fourier series based method and compare both of the methods, develop an indicator which determines the credibility of the calculated asteroid rotation period, test the Fourier series program and the indicator method using catalog data from other authors, as well as Baldones observatory measurements and evaluate the limitations and conditions for both of the methods. The results of the tests show that for Baldones observatory measurements the program based on Fourier series is superior. The rotation period of six asteroids were acquired, where 4 of them match the periods from databases, but two were calculated incorrectly and were with a small indicator value, which means that the indicator method is also a success.
Determination of asteroid rotation period
Keywords: Fizika; Furjē analīze; rotācijas periods; Lomb-Scargle metode; asteroīdi