Grafiskā dizaina un ilustrāciju izveide Antuāna de Sent- Ekziperī grāmatai "Cilvēku zeme" - Požidajeva, Margarita (Latvijas Universitāte, 2018)
Empīriskās daļas mērķis ir analizēt un iepazīt datorgrafikā izmantotos kompozīcijas un tehniskos paņēmienus ilustrāciju izstrādē. Diplomdarbs sastāv no trim daļām: teorētiskās, empīriskās un radošās daļas. Lai iegūtu plašāku izpratni par grāmatu ilustrēšanu, teorētiskajā daļā tika izpētīta ilustrāciju būtība un grāmatas funkcijas, kā arī apskatīti to izstrādes pamati. Īpaša uzmanība tika pievērsta ģeometriska rakstura ilustrāciju izveidei, izmantojot datorgrafikas paņēmienus. Empīriskajā daļā tika apkopoti ilustrāciju paraugi, kuros nolasāma kāda no tādām īpašībām, kā poligonu pielietojums, ģeometriskums, kristāliskums, izteikta faktūru, tekstūru vai kontūru izmantošana. Radošajā daļā tiek izstrādātas ilustrācijas un veidots grāmatas dizains Antuāna de Sent-Ekziperī grāmatai “Cilvēku zeme”. Darba gaitā secināts, ka datorgrafikā veidotajām ģeometriska rakstura ilustrācijām sastopamas šādas tehnikas, kā trīsdimensiju grafika (poligonu pielietojums), vektorgrafika, grafiskā planšetes izmantošana, kā arī ar roku zīmēto darbu apstrāde datorprogrammās.

The aim of empirical part is to analyze and learn computer graphics, used in the compositions and techniques of illustration design. Diploma work consists of three parts: theoretical, empirical and creative parts. In order to obtain a broader understanding of the book illustration, in the theoretical part was studied the main points of illustration and book functions, as well as reviewed book development background. Special attention was paid to the geometric illustration creation using computer graphics techniques. In the empirical part was compiled examples of illustrations, in which readable any of those qualities: use of polygon, geometricity, crystallinity, use of expressed texture and contours. The creative part is devoted to graphic design and illustrations of the Antoine de Sint-Ekzupéry book “Wind, sand and stars”. In the diploma work was conclude that in the geometric illustrations, which was made in computer graphics style we can find such techniques as three-dimensional graphics (for a landfill application), vector art, graphical tablet use, as well as hand sketch illustrations processing in the computer programs.
Creating graphic design and illustrations for Antoine de Saint-Exupéry book "Wind, Sand and Stars"
Keywords: Mākslas zinātne; cilvēku zeme; ilustrācija; ģeometriska stilistika; datorgrafika