Apaļā jūrasgrunduļa Neogobius melanostomus populācijas bioloģisko parametru raksturojums Latvijas piekrastē - Rozenfelde, Loreta (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā tika analizētas apaļā jūrasgrunduļa bioloģisko parametru izmaiņas Latvijas piekrastē, balstoties uz komerciālās un rūpnieciskās zvejas datu analīzi laika posmā no 2014. – 2018. gadam. Baltijas jūras atklātajā daļā dzīvojošie apaļie jūrasgrunduļi sasniedz lielāku ķermeņa izmēru, nekā Rīgas jūras līcī dzīvojošie īpatņi, izaugot aptuveni par 2 cm garāki. Taču pēdējo gadu laikā abos reģionos ir samazinājies īpatņu vidējais garums, ka arī mazāko īpatņu masa. Papildus analizējot vecumstruktūru un dzimumstruktūru izmaiņas Baltijas jūras atklātajā daļā novērojams tēviņu īpatsvara pieaugums, kā arī populācijas novecošanās, vidējam vecumam sasniedzot 3,6 gadus. Tika konstatēti arī samērā svārstīgi nobarotības rādītāji, labāku īpatņu kondīciju uzrādot Baltijas jūras atklātajā daļā.Šādas bioloģisko parametru izmaiņas norāda uz Latvijas piekrastē dzīvojošā apaļā jūrasgrunduļa attīstības dinamikas mainību, ko būtiski ir ietekmējis populācijas blīvuma pieaugums.

The paper analyzed the changes of round goby biological parameters on the coast of Latvia based on the analysis of commercial and industrial fishing data from 2014-2018. Round goby living in the open sea of ​​the Baltic Sea are larger in size than those living in the Gulf of Riga (about 2 cm longer). However, in recent years the average length of individuals in both regions, as well as the weight of the smaller individuals, have decreased. In addition, the analysis of changes in age structure and gender structure in the open part of the Baltic Sea shows an increase in the number of males as well as population aging, reaching the average age of 3.6 years. There were also relatively fluctuating fattening indices showing better condition of individuals in the open part of the Baltic Sea. Such changes in biological parameters indicate a change in the dynamics of the development of round goby living on the coast of Latvia, which has been significantly influenced by the increase in population density.
Biological characteristics of the round goby (Neogobius melanostomus) population on the coast of Latvia
Keywords: Bioloģija; Apaļais jūrasgrundulis; Bioloģiskie parametri; Otolīti; Baltijas jūra; Vecumu noteikšana