Darba vides ietekme uz biroja darbinieku labbūtību - Helmane, Elvita (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Darba vides ietekme uz biroja darbinieku labbūtību” mērķis ir izpētīt darba vides ietekmi uz biroja darbinieku labbūtību. Izmantojot teorētisko literatūru un empīrisku pētījumu, darbs analizē, kuri darba vides faktori ietekmē darbinieku emocionālo, psiholoģisko un sociālo komfortu. Pētījuma teorētiskais pamats balstīts uz Job Demands-Control modeli jeb Darba prasību un kontroles pār darbu modeli, Job Demands-Resources modeli jeb Darba prasību un resursu modeli un Social Capital Theory jeb Sociālā kapitāla teoriju. Datu iegūšanai tika izmantota kvantitatīvā metode - tiešsaistes aptauja un rezultāti tika analizēti ar korelācijas analīzi. Pētījums apstiprina, ka darbinieku labbūtību visvairāk ietekmē iespēja atjaunoties pēc darba, darba un privātās dzīves līdzsvars, skaidri definēti pienākumi, autonomija un sociālais atbalsts. Darba secinājumos tiek sniegts ieteikums darba devējiem un personālvadītājiem par nepieciešamību sistemātiski uzraudzīt un pilnveidot darba vidi, lai veicinātu darbinieku noturību un organizācijas ilgtspēju mūsdienu darba apstākļos.

The aim of the bachelor’s thesis “The Impact of Work Environment on Office Employees’ Wellbeing” is to examine how the work environment affects the wellbeing of office employees. By using theoretical literature and empirical research, the thesis analyzes which aspects of the work environment influence employees’ emotional, psychological, and social comfort. The theoretical framework is based on the Job Demands-Control model, the Job Demands-Resources model, and the Social Capital Theory. A quantitative method was used for data collection - an online survey - and the results were analyzed using correlation analysis. The study confirms that employee wellbeing is most significantly influenced by the ability to recover after work, work-life balance, clearly defined responsibilities, autonomy, and social support. The conclusions of the thesis offer recommendations to employers and HR professionals on the importance of systematically monitoring and improving the work environment in order to enhance employee retention and organizational sustainability in today’s evolving work conditions.
The impact of the work environment on the well-being of office workers
Keywords: Socioloģija; darba vide; biroja darbinieki; labbūtība; attālinātais darbs; hibrīddarbs