Latvijas nelegālā bezakcīzes alkohola aprite - Kaže, Valters (Latvijas Universitāte, 2014)
Promocijas darba mērķis ir izpētīt Latvijas nelegālā bezakcīzes alkohola aprites struktūru un patēriņa struktūru, novērtēt nelegālā alkohola īpatsvaru kopējā alkohola apritē un sniegt ieteikumus Latvijas tautsaimniecības un nozaru politikas veidošanai negatīvo ekonomisko un sociālo seku minimizēšanai. Promocijas darba pirmajā nodaļā skatīta virkne pamatjautājumu, kas saistīti ar ēnu ekonomikas teorētiskajiem un novērtēšana jautājumiem, kā arī pētījuma ietvaru – alkoholisko dzērienu apriti, tās lomu tautsaimniecībā un bezakcīzes alkohola problemātiku. Nodaļas ietvaros autors izstrādājis savu alkoholisko dzērienu, alkohola nozares un aprites definīcijas, kā arī alkohola un bezakcīzes alkohola klasifikāciju un mērīšanas metodēm. Otrā nodaļā autors padziļināti pievēršas Latvijas alkoholisko dzērienu tirgus analīzei, kuras gaitā autors vispusīgi analizē alkohola nozares attīstību, tendences un problēmas pašreizējos ekonomiskajos apstākļos, alkoholisko dzērienu patēriņa dabu Latvijā, kā arī identificē ietvaru tālākam bezakcīzes alkohola aprites pētījumam. Trešajā nodaļā autors aprobē metodoloģiju bezakcīzes alkohola aprites izpētei un padziļināti analizē to, fokusējoties uz tās ietekmes uz tautsaimniecību kvantifikāciju un priekšlikumu izstrādi nevēlamās ietekmes mazināšanai. Nodaļas ietvaros autors veic nelegālā bezakcīzes alkohola īpatsvara aprēķinu kopējā alkohola apritē, ka arī aprēķina tās nodarītos zaudējumus Latvijas tautsaimniecībai neieņemto akcīzes un pievienotās vērtības nodokļu formā. Balstoties uz veiktā pētījuma secinājumiem, autors sniedz priekšlikumus un piedāvā rīcības plānu nelegālā bezakcīzes alkohola aprites ierobežošanai. Promocijas darba saturs izklāstīts 226 lpp., tajā iekļautas 45 tabulas un 65 attēli, un tas papildināts ar 7 pielikumiem 50 lappušu apmērā. Bibliogrāfijas sarakstā iekļauti 324 izmantotie avoti.

The objective of the doctoral thesis entitled „Illicit Noncommercial Alcohol Market in Latvia” is to explore the structure, mechanisms and consumption patterns in the illicit noncommercial alcohol market in Latvia, assess the share of illicit alcohol in total volume and issue recommendations for Latvian economy and industry sector policies to mitigate the negative impact of illicit alcohol. The first chapter of the thesis is dedicated to a range of topics related to shadow economy theory and assessment methodology, alcohol market, its role in economy and issues related to noncommercial alcohol segment. Author has developed proprietary definitions of alcoholic beverages, alcohol industry and market as well as taxonomy systems and measurement methods for alcoholic beverages and noncommercial alcohol within the chapter. The second chapter is dedicated to in-depth analysis of alcoholic beverages market in Latvia. Industry trends, core developments and challenges of the industry under the tight economic conditions over the recession period are analyzed. Author explores consumption patterns for alcoholic beverages in Latvia and identifies the framework for the further analysis of noncommercial alcohol market. The author has tested methodology for the analysis of noncommercial alcohol market immersing in detailed analysis of the issue focusing on the quantification of its impact on national economy and development of recommendations to mitigate the negative impact of the illicit alcohol. The author has assessed and calculated the share of illicit noncommercial alcohol from the total market and loss to economy as sum of potential excise and value-added tax revenues from alcoholic beverages substituted by illicit alcohol. Recommendations and action plan are developed by the author based on research findings to combat illicit noncommercial alcohol market. The doctoral thesis comprises 226 pages including 45 tables and 65 figures and supported by 7 appendices of 50 pages on top. The bibliography list includes 324 sources.
Illicit Noncommercial Alcohol Market in Latvia
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika; bezakcīzes alkohols; alkohola nozares regulācija; ēnu ekonomika; Economy; noncommercial alcohol; alcohol market regulation; tax policy