Sintētiska auduma ekotoksikoloģiskā ietekme uz sānpelžu (Hyalella Azteca) un (Pontogammarus robustoides) attīstību - Lilienfelde, Paula (Latvijas Universitāte, 2022)
Plastmasas piesārņojums mūsdienās ir aktuāla problēma un tā negatīvā ietekme ir novērojama ūdens vidē. Plastmasas daļiņas, sadaloties par mikroplastmasu, negatīvi ietekmē ūdens organismus, mazinot to dzīves ilgumu un kvalitāti. Darbā tika apskatīta sintētiskā auduma un krāsvielu ekotoksikoloģiskā, un bioķīmiskā ietekme uz sānpeldēm Hyalella azteca un Pontogammarus robustoides. Rezultāti liecina par plastmasas daļiņu un krāsvielu negatīvu hronisku ietekmi uz H. azteca reprodukciju, konstatējot embriju deformāciju vai neattīstīšanos. Biomarķieri CAT un GST norādīja uz oksidatīvo stresu plastmasas daļiņu ietekmē. Kā arī biomarķieris AChE norādīja uz neirotoksisku iedarbību plastmasas daļiņu ietekmē. Līdzīga sintētiskā auduma akūta ietekme tika konstatēta P. robustoides, norādot uz izdzīvotības samazināšanos un paaugstinātu oksidatīvo stresu plastmasas klātbūtnē.

Plastic pollution has become an important problem nowadays and its negative effects are visible in the aquatic environment. Plastic particles, when broken down into microplastics, have a negative effect on aquatic organisms and reduce their lifespan and quality. In this thesis the ecotoxicological and biochemical effects of synthetic fabric and dyes on the amphipods Hyalella azteca and Pontogammarus robustoides were examined. The results indicate an adverse long-term effect of plastic particles and dyes on the reproduction of H. azteca by detecting deformation or underdevelopment of the embryos. The biomarkers CAT and GST indicated oxidative stress in the amphipods under the influence of plastic particles. The biomarker AChE also indicated neurotoxic effects from plastic particles. A similar acute effect of plastic particles was observed in P. robustoides, indicating a decrease in survival and increased oxidative stress in the presence of plastic.
Ecotoxicological effects of synthetic fabric on the development of apmhipods Hyalella azteca and Pontogammarus robustoides
Keywords: Vides zinātne; Ekotoksikoloģija; Biomarķieri; Sānpeldes; Mikroplastmasa