Sievietes sociālās lomas izmaiņas Japānas sabiedrībā no Edo perioda līdz mūsdienām - Aļijeva, Sabīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs „Sievietes sociālās lomas izmaiņas Japānas sabiedrībā no Edo perioda līdz mūsdienām” ir veltīts sievietes sociālās lomas izpētei. Sievas un mātes lomas japāņu ģimenē, un sievietes lomas kā sabiedrības sastāvdaļas izpētei. Pagājuši gadsimti no laika, kad sāka veidoties japāņu tradicionālais ģimenes modelis, bet neskatoties uz to, ģimenes modelī nav notikušas daudzas izmaiņas, īpaši attiecībā uz sievietes lomu tajā. Japāņiem ir ļoti bagātas ģimenes tradīcijas, un tās pastāv nemainīgas neskatoties uz to, ka Japāna tiek uzskatīta par vienu no visattīstītākajiem valstīm, kura attīstās ļoti ātri, bet nemainīgums tradīcijas paliek. Sabiedrībā sievietei gadu gaitā tiek piešķirtas tiesības, par kurām vēl simts gadu atpakaļ nevarētu pat izdomāties, bet visbiežāk šīs tiesības tikai faktiski pastāv, bet sabiedrībā tās ignorē.

Bachelor paper “Changes in Women’s Social Role in Japanese Society from Edo period until Nowadays” is devoted to the research of the women’s role in society. Roles of wife and mother in Japanese family and the role of women in society are the ingredients of the research. The century has passed since the time when the model of traditional Japanese family begun to form, although in the family model hasn’t changed a lot, especially in the attitude to the women and their role in the family. Japanese have a very rich family traditions and they remain unchanged, although Japan is believed to be one of the most developed countries, which develops very fast, but the traditions remain untouched. In the society over the years, women are granted the right, which hundreds of years ago one couldn’t even imagine, but most commonly these rights exists as a fact, but it is ignored by the society.
Changes in Women’s Social Role in Japanese Society from Edo Petriod until Nowadays
Keywords: Āzijas studijas