COVID-19 stacionēto pacientu profils un Remdesivir efektivitātes novērtēšana - Mjasņikovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2022)
Remdesivir ir viens no potenciāli klīniski efektīviem medikamentiem COVID-19 infekcijas ārstēšanā, samazinot hospitalizācijas ilgumu un mortalitāti. Darba mērķis: Izvērtēt hospitalizēto pacientu profilu un remdesivir klīnisko efektivitāti. Materiāli un metodes: Retrospektīvais pētījums tika veikts Latvijas Infektoloģijas centra arhīvā. Tika analizēti 180 pacienti, kas dalījās divās grupās. Kontroles grupā bija 35 pacienti un tie nesaņēma remdesivir terapiju. Remdesivir grupas 145 pacienti saņēma šo medikamentu terapijā. Tika analizēti demogrāfiskie, epidemioloģiskie, laboratorie un klīniskie rādītāji, kā arī medikamenta efektivitāte. Nozīmīgākie rezultāti: Vidējais vecums remdesivir grupai bija 58.1 gadi un vīriešu īpatsvars 62.8% (N = 91), savukārt kontroles grupai vidējais vecums bija 59.6 gadi un vīriešu īpatsvars 65.7% (N = 23). Mediānā limfocītu koncentrācija iestāšanās laikā remdesivir grupai bija 0.83 μL, ASAT vīriešiem 40.50 U/L, sievietēm 37 U/L, abu dzimumu mediānā LDH vērtība bija 355 U/L, nātrija 133.30 mmol/L, GFĀ 85 ml/min, ferritīns 909.6 mkg/l, CRO 76.40 mg/l, glikozētais hemoglobīns 6.4%, d-dimēri 0.56 mkg/l, CD4+ 0.32 x109/L, IL-6 38.1 pg/ml, prokalcitonīns 0.11 ng/ml. Savukārt mediānās vērtības iestāšanās laikā kontroles grupai bija sekojošas – limfocīti 1.09 μL, ASAT vīriešiem 41 U/L, sievietēm 72 U/L, LDH 380 U/L, nātrijs 134.90 mmol/l, GFĀ 82 ml/min, ferritīns 782.9 mkg/l, CRO 71.90 mg/l, glikozētais hemoglobīns 7.1%, d-dimēri 0.51 mkg/l, CD4+ 0.42 x109/L, IL-6 45.05 pg/ml, prokalcitonīns 0.09 ng/ml. Ar smagu gaitu (SpO2 zem 90%) remdesivir grupā bija 47.6% (N=69) pacientu, savukārt kontroles grupā 54.3% (N=19). Visbiežāk novērotā blakussaslimšana pacientiem bija arteriālā hipertensija. Remdesivir lietošana samazina mortalitāti, bet neietekmē hospitalizācijas ilgumu COVID-19 pacientiem. Secinājumi: Vidējais pacientu vecums bija 59 gadi. Stacionēšanās brīdī pacientiem bija vērojams ASAT, ALAT, LDH, ferritīna, CRO, glikozētā hemoglobīna, d-dimēru, IL-6 un prokalcitonīna vērtības paaugstinājums, savukārt samazināta vērtība bija limfocītu, nātrija, GFĀ, CD4+ šūnu vērtībām. Pacientu blakussaslimšanas bija arteriālā hipertensija, aptaukošanās, hroniska sirds mazspēja, cukura diabēts, hroniska nieru slimība, HOPS, HIV ar CD4 šūnu skaitu mazāk kā 200, kā arī hroniska limfoleikoze. Remdesivir lietošana samazina mortalitāti, bet neietekmē hospitalizācijas ilgumu COVID-19 pacientiem. Atslēgas vārdi: COVID-19, SARS-CoV-2, Remdesivir.

The profile of hospitalized COVID-19 patients and evaluation of Remdesivir effectiveness. Author: Dmitrijs Mjasņikovs. Scientific supervisor: asoc. prof. MD Ieva Tolmane Remdesivir is one of the potentially clinically effective drugs for the treatment of COVID-19 infection by reducing hospitalization and mortality. Aim of the study: To evaluate the profile of hospitalized patients and the clinical efficacy of remdesivir. Materials and methods: The retrospective study was performed in the archives of the Latvian Center for Infectious Diseases. 180 patients were divided into two groups. There were 35 patients in the control group who did not receive remdesivir therapy. 145 patients in the Remdesivir group received this medicine. Demographic, epidemiological, laboratory and clinical parameters as well as the efficacy of the drug were analyzed. Main results: the mean age of patients of the remdesivir group was 58.1 years and the proportion of men was 62.8% (N = 91), while the mean age of the control group was 59.6 years and the proportion of men was 65.7% (N = 23). The median lymphocyte concentration at hospitalization was 0.83 μL for the remdesivir group, ASAT 40.50 U/L for men, 37 U/L for women, median LDH value was 355 U/L for both sexes, sodium 133.30 mmol/L, GFA 85 mL/min, ferritin 909.6 mcg/L, CRO 76.40 mg/L, glycated haemoglobin 6.4%, d-dimers 0.56 mcg/L, CD4+ 0.32 x109/L, IL-6 38.1 pg/mL, procalcitonin 0.11 ng/mL. Median values at hospitalization for the control group were as follows: lymphocytes 1.09 μL, ASAT men 41 U/L, women 72 U/L, LDH 380 U/L, sodium 134. 90 mmol/L, GFA 82 ml/min, ferritin 782.9 mcg/L, CRO 71.90 mg/L, glycated haemoglobin 7.1%, d-dimers 0.51 mcg/L, CD4+ 0.42 x109/L, IL-6 45.05 pg/mL, procalcitonin 0.09 ng/mL. 47.6% (N = 69) of patients in the remdesivir group had a severe course of disease (SpO2 below 90%) compared to 54.3% (N = 19) in the control group. The most common co-morbidity in patients was arterial hypertension. Remdesivir reduced mortality, but did not affect the duration of hospitalization in COVID-19 patients. Conclusions: The mean age of the patients was 59 years. At time of hospitalization patients had elevations in AST, ALT, LDH, ferritin, CRO, glycated hemoglobin, d-dimers, IL-6, and procalcitonin values, while decreases in lymphocytes, sodium, GFR, and CD4 + cell values were observed. Patients had different co-morbidities such as arterial hypertension, obesity, chronic heart failure, diabetes mellitus, chronic kidney disease, COPD, HIV with a CD4 cell count of less than 200, and chronic lymphocytic leukemia. Remdesivir reduced mortality, but did not affect the duration of hospitalization in COVID-19 patients.
The profile of hospitalized Covid-19 patients and evaluation of Remdesivir effectiveness
Keywords: Medicīna; COVID-19; SARS-CoV-2; Remdesivir; COVID-19 ārstēšana