Teikuma priekšmeta un izteicēja secība latviešu valodā - Kalna, Linda (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir analizēt teikuma priekšmeta un izteicēja secību latviešu valodā un noteikt faktorus, kas to ietekmē, balstoties uz publicistikas un daiļliteratūras stila avotiem. Darbā izmantotās pētniecības metodes ir deskriptīvā analīze un lingvistiskais eksperiments. Darbam ir sešas nodaļas. Tajās aplūkotas teikuma priekšmeta un izteicēja pazīmes un funkcija teikumā, vārdu secība latviešu valodā, vārdu secība tipoloģiskā skatījumā, vārdu secība saistībā ar aktuālo dalījumu. Pētījuma daļā atsevišķās nodaļās analizēts teikuma priekšmeta novietojums pirms izteicēja un izteicēja novietojums pirms teikuma priekšmeta. Piemēri klasificēti pēc raksturīgām pazīmēm vairākās apakšnodaļās. Pētījumā secināts, ka teikuma priekšmeta un izteicēja secību ietekmē citu teikuma locekļu klātiene teikumā, taču galvenokārt tai ir komunikatīva funkcija.

The aim of the Master’s Paper is to analyze the order of subject and predicate in Latvian and to detect the factors that influence it, basing on the sources of publicistic and fiction styles. The research methods are descriptive analysis and linguistic experiment. The paper includes six chapters that deal with the features and functions of subject and predicate, word order in Latvian, word order in typological perspective, and word order in connection with the information structure of sentence. The practical study covers the analysis of two possible orders: subject–predicate and predicate–subject. The examples are classified by their characteristic features in several subchapters. It is concluded that the order of subject and predicate is influenced by the co-existence of other parts of a sentence, but its main influencing factor is the communicative function.
The Order of Subject and Predicate in Latvian
Keywords: Filoloģija; teikuma priekšmets; izteicējs; vārdu secība; komunikatīvā funkcija