Transporta nozares siltumnīcas efekta gāzu emisiju novērtējums un samazināšanas iespējas Latvijā. - Barkane-Kovaļenko, Lota (Latvijas Universitāte, 2014)
Neskatoties uz pieaugošo dažādu politiku un pasākumu īstenošanu, vērstu uz klimata izmaiľu samazināšanu, globālās siltumnīcas efekta gāzu emisijas sasniegušas vēl nepieredzētu līmeni, un tieši transporta nozare ir nozīmīgs SEG avots pasaulē. Maģistra darbs izstrādāts ar mērķi izpētīt situāciju transporta nozarē un tās radītajām SEG emisijām Latvijā, un noteiktu transporta nozares radīto SEG emisiju samazināšanas iespējas Latvijā. Apkopojot statistiskos datus, tika secināts, ka transporta SEG emisiju apjoms pieaudzis par 4.8%, bet īpatsvars kopējās emisijās pieaudzis no 11.4% līdz 27.3% kopš 1990.gada. Lielāko emisiju samazinājumu iespējams panākt, īstenojot kompleksus emisiju samazināšanas pasākumus- attīstot nemotorizēto sabiedrisko transportu un veicinot pārvietošanos ar velosipēdu, tādējādi samazinot automašīnu izmantošanas īpatsvaru. Atslēgvārdi: siltumnīcas efekta gāzes, SEG emisijas, transports, emisiju samazināšana, pilsētas satiksme, scenāriju analīze

Despite a growing number of policies and measures to reduce climate change, emissions of greenhouse gases have risen to unprecedented levels, and particularly transport sector is a significant source of world GHG emissions. The aim of master's thesis is to explore the situation in the transport sector and its GHG emissions in Latvia, and determine the GHG emission reduction opportunities in Latvia. The compilation of statistical data showed that transport GHG emissions in Latvia increased by 4.8%, while the transport emissions share in the total emissions increased from 11.4% to 27.3% since 1990. The greatest emission reductions can be achieved through comprehensive emissions reduction measures- developing non-motorized public transport and the promotion of cycling, thereby reducing the mode share of passenger cars. The keywords: greenhouse gases, GHG emissions, transport, emission reduction, city traffic, scenario analysis
The Evaluation and Possible Reduction of Greenhouse Gas Emissions in Transport Sector in Latvia
Keywords: Vadībzinātne