AS Air Baltic Corporation maksātnespējas iestāšanās varbūtības prognozēšana - Jermolova, Sintija (Latvijas Universitāte, 2023)
Mūsdienās, kad ik uz soli ir jauns dzīves pavērsiens un notikums, ir svarīgi apzināties sava uzņēmuma finanšu stabilitāti, efektīvumu un drošumu, vai tam tuvāko gadu laikā nav iespējams kļūt par maksātnespējīgu un bankrotēt. AS Air Baltic Corporation ir aviokompānija, kas ik gadu sniedz ne tikai Latvijai, bet visai Baltijai lielu ieguldījumu tūrismā un uzņēmējdarbībā. Uzņēmums pēdējā laikā ir piedzīvojis notikumus, kas smagi ietekmē finanšu stāvokli. Laicīgi atklājot, ka sabiedrībai finanšu stāvoklis tiecas uz negatīvu rezultātu ir iespējams novērst turpmākās sekas un laicīgi sākt rīkoties. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz uzņēmuma AS Air Baltic Corporation gada pārskatiem, aprēķināt tā maksātnespējas iestāšanās varbūtību un izpētīt risinājumus finanšu situācijas uzlabošanai. Darba rezultātā tika noskaidrots, ka AS Air Baltic Corporation finanšu problēmas ir jau kopš 2018. gada. Ja netiks saņemts valsts vai investoru atbalsts, tam ir liela iespējamība, ka tuvāko gadu laikā uzņēmums nespēs samaksāt savas saistības un iestāsies finanšu maksātnespēja.

Nowadays, amidst new life events and developments at every turn, it is important to be aware of your company's financial stability, efficiency, and security, as well as the likelihood of insolvency and bankruptcy in the next few years. AS Air Baltic Corporation is an airline that significantly contributes to tourism and business in Latvia and the Baltics as a whole. The company has recently faced events that severely impacted its financial situation. By detecting early on that the company's financial position is heading towards a negative outcome, it is possible to prevent further consequences and take timely action. The objective of this thesis is to calculate the probability of insolvency for Air Baltic Corporation based on its annual accounts and explore solutions to improve its financial situation. The results reveal that Air Baltic Corporation has been experiencing financial problems since 2018. Without state or investor support, it is highly likely that the company will be unable to pay its liabilities and become financially insolvent in the next few years.
Predicting the probability of insolvency AS Air Baltic Corporation
Keywords: Ekonomika; maksātnespēja; bankrots; uzņēmums; finanšu analīze; prognozēšana