Datortomogrāfijas pielietojums iegurņa kaulu izvērtēšanai politraumas gadījumā - Voronova, Karīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā ir apkopota un analizēta literatūra par tēmu “Datortomogrāfijas pielietojums iegurņa kaulu izvērtēšanai politraumas gadījumā”. Traumas un to radītās komplikācijas ir viens no biežākajiem nāves iemesliem. Iegurņa kaulu lūzumi sastopami aptuveni 10% gadījumu no visiem kaulu lūzumiem. Slēgtas iegurņa traumas gadījumā, kas komplicējas ar hemodinamisku nestabilitāti, mirstība sasniedz 42%. Darba teorētiskajā daļā aprakstīta iegurņa joslas normālā anatomija, rentgenanatomija, iegurņa traumas etioloģija, politraumas radioloģiskā izmeklēšanas taktika, iegurņa kaulu datortomogrāfijas protokols un izmeklējuma kvalitātes kritēriji. Darba mērķis: izvērtēt datortomogrāfijas pielietojumu iegurņa kauliem politraumas gadījumā. Darba hipotēze: Politraumas gadījumā visinformatīvākā un biežāk pielietotā izmeklējuma metode iegurņa kaulu izvērtēšanā ir datortomogrāfija, iegūstot attēlus kaulu algoritmā. Darba pētījuma daļa sastāv no izmeklējumu kvalitatīvas, retrospektīvas pētījuma metodes aprakstīšanas, veicot pētījumu par datortomogrāfijas pielietojumu un izmeklējuma kvalitātes kritērijiem iegurņa kaulu izvērtēšanā. Pētījumā tika izvērtēti 50 datortomogrāfijas izmeklējumi ar konstatētiem iegurņa kaulu lūzumiem politraumas gadījumā. Darba noslēgumā ir veikts pētījums, apkopoti pētījuma rezultāti, izstrādāti secinājumi un priekšlikumi, kas balstīti uz pētījuma rezultātiem. Darba apjoms ir 44 lapaspuses, to veido 4 nodaļas un 10 apakšnodaļas, darbā ir izmantots 39 literatūras avoti, 10 pielikumi. Darbā iekļauti 10 attēli, no kuriem 8 ir pētījuma diagrammas.

In bachelor work is summarized and analyzed literature about the “Computed tomography in pelvic bone evaluation of polytrauma”. Injuries and their complications are one of the most common cause of death. Pelvic fractures occur in approximately 10% of all bone fractures. In case of hemodynamically unstable pelvic trauma mortality reaches up to 42%. The theoretical part describes pelvic anatomy, radiological anatomy, etiology of pelvic fractures, emergency radiology in case of polytrauma, computed tomography imaging protocols and quality criteria of pelvic bones. The aim of work: To evaluate computed tomography imaging of pelvic bones in polytrauma patients. The hypothesis of work: In case of polytrauma more often used and most informative examination method for pelvic bone evaluation is computed tomography by using bone algorithm. The research consists of retrospective qualitative research methods. By conducting research on evaluation computed tomography in polytrauma patients and imaging quality criteria of pelvic bones. Analyzed 50 computed tomography examinations in case of polytrauma with pelvic bone fractures. The final part of thesis has been created research, results are summarized, created conclusions and suggestions, which are based on research results. The volume of work is 44 pages, it consists of 4 chapters and 10 subdivisions, 39 literature sources, 10 attachments, work includes 2 images, 8 diagrams. Keywords: pelvis, polytrauma, computed tomography, pelvic bone fractures, quality criteria.
Computed tomography in pelvic bone evaluation of polytrauma
Keywords: Medicīna; Iegurnis; Politrauma; Datortomogrāfija; Iegurņa kaulu lūzumi; Kvalitātes kritēriji