Paleokarsta veidojumi devona Daugavas svītas dolomītos Latvijā - Kaļva, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2009)
Kaļva K., 2009 „Paleokarsta veidojumi devona Daugavas svītas dolomītos Latvijā”. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, 87 lpp. Maģistra darba mērķis ir raksturot devona Daugavas svītas dolomītos Latvijā sastopamo paleokarsta veidojumu izplatību, uzbūvi, sastāvu, kā arī izdarīt secinājumus par karsta veidojumu aizpildījuma vecumu un to veidošanās laiku. Kranciema, Turkalnes, Remīnes, Gaitiņu un Aiviekstes kreisā krasta dolomīta atradnēs sagatavoti paleokarsta veidojumu zīmējumi, veikta šo veidojumu atlikšana kartē, karsta veidojumu aizpildījumu klastisko nogulumu granulometriskā analīze, tajos sastopamo mugurkaulnieku mikrofosīliju, sporu un putekšņu analīze. Secināts, ka karsta veidojumu aizpildījumu sastāvs un, domājams, ģeoloģiskais vecums ir līdzīgs visās pētītajās Daugavas svītas dolomītu atradnēs - atbilst Katlešu un Ogres svītām. Pētītajās atradnēs ir tikai paleokarsta veidojumi, kas veidojušies pirms pleistocēna apledojumiem, un nav atrastas kaut cik ievērojamas mūsdienu karsta pazīmes. Atslēgvārdi: paleokarsts, dolomīta atradnes, devons, mikrofosīliju pētījumi, granulometriskā analīze.

Kalva K., 2009 „Palaeokarst phenomena in the dolomites of the Devonian Daugava Formation in Latvia”. Master’s paper. Riga, University of Latvia, 87 p. The Master’s paper deals with palaeokarst phenomena in dolomites of the Devonian Daugava Formation, their distribution, structure and composition of their infillings. It is supposed to draw conclusions on the geological age of these infillings and on timing of the karst process. Sketches of the palaeokarst forms, mapping of these forms, grain-size analysis of infillings of the palaeokarst forms, studies of microfossils of vertebrates, spores and pollen present in the infillings were done in the Kranciems, Turkalne, Remīne, Gaitiņas and Aiviekste left bank deposits. It is concluded that the geological age of the karst infillings is similar in all studied quarries of the Daugava Formation dolomites – it corresponds to the Katleši and Ogre formations. Only palaeokarst phenomena formed before Pleistocene glaciations were found in the studied deposits, and modern karst structures were not found there. Keywords: palaeokarst, dolomite deposits, Devonian, microfossil studies, grain-size analysis.
Paleokarst phenomena in the dolomites of the Devonian Daugava Formation in Latvia
Keywords: Ģeoloģija