Nelegālo atkarību izraisošo vielu lietošanas tendences un novēršana - Stirna, Inta (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis ir analizēt nelegālo atkarību izraisošo vielu lietošanas izplatību Latvijā un Eiropā. Darbā tiek apskatītas narkotisko vielu vēsturiskās un pašreizējās tendences un izplatīšanās ceļi. Viena no nelegālo atkarību izraisošo vielu lietošanas problēmām ir saistīta ar likumdošanas nepilnībām. Cilvēki turpina sintezēt arvien jaunas narkotiskās vielas, izmantojot mūsdienās attīstītās tehnoloģijas, kas apgrūtina šo vielu identificēšanu un likumdošanas piemērošanu. Lai novērstu šīs nepilnības, ir nepieciešams izstrādāt dažādus normatīvo aktu grozījumus un paplašināt iespējas laboratorijām identificēt jaunās vielas. Lai samazinātu atkarību izraisošo vielu pieprasījumu un piedāvājumu, ir nepieciešams veikt dažādus pasākumus narkotisma apkarošanas un novēršanas jomā. Autore savā darbā ir sniegusi priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem, nelegālo atkarību izraisošo vielu izplatības samazināšanai Latvijā.

Aim of this bachelor’s work is the analysis of spread of psychotropic drug abuse in Latvia and Europe. Historical and modern distribution network of psychotropic drugs is overviewed. One of problems of drug abuse lays in legislation imperfection. People illegally develop new synthetic narcotic substances using modern technology and all that makes more difficult the identification and application of legislation. It is necessary to revise different legislation acts and to develop new laboratory tests being able to identify new substances. A lot of different measures against narcotic drug abuse should be implemented avoiding supply and demand of illegal addictive substances. Author of this work has made some proposal about actual measures to limit illegal addictive substances spread in Latvia.
The tendency of use of illegal addictive substances and the prevention of it
Keywords: Juridiskā zinātne