Melleņu ģints ogu izspiedu ekstraktu neiroprotektīvie efekti SH-SY5Y šūnu modelī - Tjumina, Anna (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās pieaug interese par Vaccinium spp. ogu izspiedām, kā par potenciālu veselībai nozīmīgu ar fitoķīmiskām vielām bagātu avotu. Neirodeģenerācija ir patoloģisku procesu kopums, kas izraisa neironu nāvi, tāpēc tā novēršanai tiek meklēti neiroprotektīvi savienojumi. Darba mērķis ir pētīt piecu Vaccinium spp. ogu izspiedu ekstraktu acetilholīnesterāzes inhibīciju bezšūnu un SH-SY5Y šūnu modeļos un šūnu izdzīvošanas stimulāciju ar terciālā butilhidroksiperoksīda izraisītā oksidatīvā stresa apstākļos. Visi ogu ekstrakti inhibēja acetilholīnesterāzes aktivitāti, kā arī uzlaboja SH-SY5Y šūnu dzīvotspēju oksidatīvā stresa modelī. Augstāka acetilholīnesterāzes inhibīcija bija novērojama SH-SY5Y šūnu modelī. Secinājām, ka Vaccinium spp. ogu izspiedu ekstraktiem ir neiroprotektīvas īpašības in vitro.

Today there is a growing interest in Vaccinium spp. berry pomace as potential source of phytochemicals that are important for health. Neurodegeneration is a set of pathological processes that cause neuronal death, therefore neuroprotective compounds are being searched. The aim of this study was to investigate the five Vaccinium spp. berry pomace extracts acetylcholinesterase inhibition potency in cell-free and SH-SY5Y cell models and cell survival stimulation effects under oxidative stress induced by tertiary butylhydroxyperoxide. All berry extracts inhibited acetylcholinesterase activity as well as improved SH-SY5Y cell viability in an oxidative stress model. Higher acetylcholinesterase inhibition was observed in the SH-SY5Y cell model. We concluded that Vaccinium spp. berry extract extracts have neuroprotective properties in vitro.
Neuroprotective effects of Vaccinium spp. berry pomace extracts in SHSY5Y cell model
Keywords: Farmācija; Vaccinium spp. ogu izspiedu ekstrakti; antioksidanti; acetilholīnesterāze; SH-SY5Y šūnu līnija; neiroprotekcija