Pacienta fizioloģisko un anatomisko faktoru ietekme DT sirds izmeklējumos - Jaunzema, Iveta (Latvijas Universitāte, 2012)
Pieaugot saslimšanām ar sirds un asinsvadu slimībām, diagnostikā tiek izmantotas dažādas izmeklējumu metodes. Sirds datortomogrāfija, kas ir neinvazīvs izmeklējums, sniedz informāciju par sirdi, sirds vainagartēriju stāvokli, lielajiem asinsvadiem, kas saistīti ar sirdi. Arī Latvijā pieaug šī neinvazīvā izmeklējuma pielietojums diagnostikā, turklāt sirds datortomogrāfijas izmeklējumi tiek veikti atbilstoši pasaules standartiem, skenēšanu veicot sinhroni ar sirdsdarbību. Izmeklējuma laikā pacienta asinsritē tiek ievadīta kontrastviela. Lai iegūtu optimālus izmeklējuma datus, pirms skenēšanas arteriālās fāzes kontrastvielas ievadīšanas laikā radioloģijas speciālistam ir jāizvēlas pacientam atbilstošs kavējuma laiks. Pareizi izvēlēts kavējuma laiks sirds datortomogrāfijā būtiski ietekmē izmeklējuma kvalitāti. Darba ietvaros mēģināts noteikt kā pacientu fizioloģiskie un anatomiskie faktori ietekmē datortomogrāfijas sirds izmeklējumus. Veikts literatūras un avotu apskats par datortomogrāfijas sirds izmeklējumu, sirds- asinsrites sistēmas anatomiju, fizioloģiju un pataloģijām, kuru diagnostikā pielieto minēto metodi. Veikts pētījums, kurā izmantoti fiksētie izmeklējumu kavējuma laiki, kontrastvielas ievadīšanas ātrums, pacientu fizioloģiskie un anatomiskie rādītāji- vecums, svars, asinsspiediens, izmeklējuma mērķis. Minētie dati izmantoti lai analizētu ietekmi uz kavējuma laiku pirms skenēšanas arteriālās fāzes. Izmantota kvantitatīvā pētījuma metode, apkopoti rezultāti, izdarīti secinājumi.

As cordial and blood vessels illness are increasing , there are different methods used in diagnostics. One of the modern method is cardial computertomographie that gives information of heart , a condition of coronary artery and great blood vessels, what connect with a heart . Also in Latvia the appliance in diagnostics of this examination increases , withal the examinations of cardial computertomographie has done according the global standards, including scanning synchronously with heart rate. During an examination a substance of contrast has injected in a bloodstream of a patient. To achieve optimal data of examination,before the scanning for each patient there must be chosen appropriate timing of delay during the process of entering the contrast substance. Correct choice of delay time affects the quality of an examination. Within the work it was tried to determine the effect of patients anatomical and physiological factors on cardial examinations of computertomographie. The review of literature has been done about the cardial examination in computertomographie, anatomy of cardial- blood circulation system, physiology and pathologies in witch diagnostics the mentioned method is used. The research has been done, in witch the recorded data of examinations in computertomographie has been used, as well the separate anatomical and physiological index of patients to analyze the influence on delay time before scanning arterial phases. The result of the research had been summarized, the conclusions had been made.
Influence of a patient’s anatomical and physiological factors on cardiac CT
Keywords: Medicīna