5-6 gadīgu bērnu valodas prasmju apguves veicināšana bilingvālās mācības pirmsskolā - Jegorova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba autora vārds, uzvārds: Jūlija Jegorova Darba nosaukums: 5-6 gadīgu bērnu valodas prasmju apguves veicināšana bilingvālās mācības pirmsskolā Kvalifikācijas darba mērķis: izpētīt 5-6 gadīgu bērnu valodas prasmju apguves veicināšanu bilingvālās mācības pirmsskolā un pārbaudīt metodiskos paņēmienus 5-6 gadīgu mazākumtautību bērnu latviešu valodas apguves sekmēšanai. Pētījuma jautājums: kādi metodiskie paņēmieni palīdz efektīvi un produktīvi apgūt latviešu valodu bilingvālajā izglītībā 5-6 gadīgiem bērniem? Pētījuma satura apraksts: Kvalifikācijas darbs sastāv no trijām nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek analizēti bilingvālās izglītības pamatmodeļi, aplūkotas otrās valodas apguves īpatnības pirmsskolā un to problemātika. Otrajā nodaļā tiek apkopota informācija par faktoriem, kuri ietekmē valodas un runas attīstību 5-6 gadus veciem bērniem. Tiek izpētīta un analizēta zinātniskā literatūra par bilingvālo izglītību, balstoties uz kuru tiek atlasītas, sistematizētas un analizētas mācību metodes un metodiskie paņēmieni sekmīgai latviešu valodas apguvei mazākumtautību bērnu pirmsskolas izglītības procesā. Trešajā nodaļā praksē tiek pielietotas mācību metodes un metodiskie paņēmieni latviešu valodas apguvei, kas bija aprakstīti kvalifikācijas darba otrajā daļā. Praktiskajā darbā ar bērniem tiek fiksēti runas attīstības rādītāji latviešu valodā pētījuma sākumā un pētījuma beigās, apkopota un analizēta informācija par pētījuma gaitu un tā rezultātiem. Secinājumos izcelti pamatprincipi sekmīgai latviešu valodas apguvei bilingvālajā izglītībā. Kvalifikācijas darba apjoms: 44.lpp., ietverot 3 tabulas, 3 attēlus, 6 pielikumus. Kvalifikācijas darbā tika izmantoti 40 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: latviešu valodas аpguve, bilingvāla izglītība, pirmsskolas izglītība, valodas attīstība.

Name, surname of the author of the qualification paper: Julija Jegorova. The title of the qualification paper: fostering the acquisition of language skills of children aged 5-6 years in bilingual pre-school education. The aim of the qualification paper: to explore fostering the acquisition of language skills of children aged 5-6 years in bilingual pre-school education and test methodological techniques for facilitation of Latvian language learning by children aged 5-6 years. Question of the qualification paper: what methodological techniques help to learn Latvian language effectively and efficiently by children aged 5-6 years in bilingual pre-school education? Description of the qualification paper content: The qualification paper consists of three parts. In the first part basic models of bilingual education are analysed and peculiarities with problematic of learning of the second language in the pre-school are examined. The second part summarizes information on the factors that influence the development of language and speech skills for children aged of 5-6 years. In this part, on the basis of explored and analysed scientific literature about bilingual education, learning methods and methodological techniques are selected, systemized and analysed for effective learning of Latvian language in pre-school educational process for minorities. In the third part learning methods and methodological techniques for learning Latvian language, that were described in the second part of the qualification paper, are used in practice. In the practical work with children, the indicators of speech development in Latvian language are recorded at the beginning and at the end of the research, information about the course of the research and its results is summarized and analysed. The conclusions highlight key principles for successful learning of Latvian language in bilingual education. The volume of the qualification paper: 44 pages including 3 tables, 3 figures and 6 annexes. In the qualification paper 40 literary sources were used. Key words: learning of Latvian language, bilingual education, pre-primary education, language development
Fostering the acquisition of language skills of children aged 5-6 years in bilingual pre-school education
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; latviešu valodas аpguve; bilingvāla izglītība; pirmsskolas izglītība; valodas attīstība