Apziņas un atklāsmes saistība - Elcere, Laura (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā fiksēti un salīdzināti vairāki autoritatīvi 20.gs. teologu viedokļi par to, vai izmaiņas cilvēka apziņā vēstures gaitā ir saistītas ar atklāsmi; darba mērķis ir atbildēt uz jautājumu: „Vai atklāsme iet kopsolī ar cilvēka apziņas tapšanu?”; meklēt kopīgo un atšķirīgo K.Barta un V.Panenberga ieskatos; izdarīt secinājumus. K.Barta un V.Panenberga ieskati par apziņas, vēstures un atklāsmes saistību pārstāv kardināli atšķirīgus uztveres veidus. Darba gaitā katrs no šiem autoriem ir pārliecinoši argumentējis savu nostāju par to, vai cilvēka apziņa un līdz ar to arī tas, kā tiek saprasta atklāsme, mainās laika gaitā, kā arī skaidrojis, kas ir atklāsme, vēsture un kāda tajās ir apzinātas cilvēka/cilvēces iesaistes loma. Salīdzinājums un analīze veikta, izmantojot idejiskās esejas metodi. Pētījuma rezultāti liecina, ka, salīdzinot un izvērtējot Panenberga un Barta ieskatus par atklāsmes saistību ar cilvēka apziņu un laiku un īpaši uzsverot tieši šo fenomenu mijiedarbības, ir nopietns pamats uzskatīt, ka atklāsme iet kopsolī ar cilvēka apziņas tapšanu. Tomēr joprojām ir daudz neskaidrību, kas būtu risināmas turpmākos pētījumos. Atslēgvārdi: Atklāsme, vēsture, apziņa, Karls Barts, Volfharts Panenbergs

SUMMARY In my thesis I am comparing a few authoritative opinions of 20th century theologians on the subject, that the evolving of human consciousness in the process of history is related to the revelation. The main goals of the work are; to answer the question: „Does the revelation go hand in hand with the evolution of human consciousness?” ; to find the significant details, that distinguish the approach on the subject in theology of K. Barth and W. Pannenberg; to draw my own conclusions, according to the result of comparison. Barth’s and Panennberg’s views on the relation between human consciousness, history and revelation differ radically. In the thesis, each of these authors have argued their position on the subject that human consciousness is gradually changing, and along with it, the way revelation is percieved. Both theologians have presented their opinions on what is revelation and history and what is the role of human/humanity consciously taking part in it. The results of the research indicate, that by examination of Panennberg’s and Barth’s views, with particular emphasis on exploration of the interaction of the phenomena of consciousness and revelation, there are reasonable grounds to consider, that revelation is exposed in relation to the state of human consciousness. There are still many uncertainties that should be addressed in further research. Keywords: revelation, history, consciousness, Karl Barth, Wolfhart Panenberg.
The Relation between Human Consciousness and Revelation
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne