Izmaiņas laulības neesamības lietās Romas katoļu baznīcā Latvijā pēc pāvesta Franciska darba “Amoris Laetitia” publicēšanas - Peļņa, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba nosaukums ir “Izmaiņas laulības neesamības lietās Romas katoļu baznīcā Latvijā pēc pāvesta Franciska darba “Amoris Laetitia” publicēšanas”. Bakalaura darbs pēta Pāvesta Franciska paustās teoloģijas par šķirtajiem un atkārtoti laulātajiem draudzes locekļiem ietekmi uz Romas katoļu baznīcu Latvijā. Kā darba tēze ir izvirzīts apgalvojums, ka laulības atzīšanas par spēkā neesošu process Latvijas Romas katoļu baznīcā ir ticis vienkāršots, pateicoties Pāvesta Franciska izklāstītajai teoloģijai darbā Amoris Laetitia. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi un apstiprinātu darba tēzi, veikti sekojoši uzdevumi: apskatīts kā pēdējā gadsimta laikā vēsturiski ir attīstījies Romas katoļu baznīcas teoloģiskais skatījums par laulību un tās šķiršanu, izanalizēta Pāvesta Franciska teoloģija, kas ir pausta darbā Amoris Laetitia par laulības šķiršanu un atkārtotas laulības iespējamību Romas katoļu baznīcā un ar anketas palīdzību veikta analīze par esošo situāciju par laulības šķiršanas un atkārtotas laulības slēgšanas procesiem Romas katoļu baznīcā Latvijā.

The title of the Bachelor theses is “Changes in non-marital cases in the Roman Catholic Church in Latvia after the publication of the work of Pope Francis Amoris Laetitia”. The Bachelor theses explores the impact of Pope Francis’ theology on divorced and remarried church members on the Roman Catholic Church in Latvia. As the hypothesis of the paper such statement is proposed: the process of marriage annulment in the Latvian Roman Church has been simplified thanks to the theology outlined by Pope Francis in Amoris Laetitia. The following tasks were carried out to achieve the aim and to confirm the hypothesis of the paper: viewed as the Roman Catholic Church’s theological view of marriage and divorce has historically evolved over the last century, analyzed Pope Francis’ theology in Amoris Laetitia on divorce and remarriage in the Roman Catholic Church and an analysis of the current situation of divorce and remarriage in the Roman Catholic Church in Latvia is carried out with the help of questionnaire.
Changes in non-marital cases in the Roman Catholic Church in Latvia after the publication of the work of Pope Francis Amoris Laetitia
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Amoris Laetitia; Francisks; laulība; atkārtota laulība; laulības anulēšana