Pļavu biotopu mainība dabas liegumā „Korneti–Peļļi” - Tarasa, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā pētīta pļavu biotopu mainība un to ietekmējošie faktori dabas liegumā ‘’Korneti - Peļļi’’ un pašreizējo apsaimniekošanas veidu ietekme uz bioloģiski vērtīgajās pļavās esošo augu sugu sastāvu. Galvenokārt apsaimniekošanas pārtraukšanas un bebru darbības rezultātā 11 gadu laikā 3 no dabas liegumā esošajām pļavām ir aizaugušas, 16, no kurām 7 bijušas bioloģiski vērtīgas, ir sākušas aizaugt. Dažas bioloģiski mazvērtīgās pļavas, pateicoties apsaimniekošanas veida maiņai un citiem faktoriem, ir kļuvušas bioloģiski vērtīgas. Bioloģiski vērtīgajās pļavās augu sugas ietekmē pļavu tipam neatbilstošs apsaimniekošanas veids un apsaimniekošanas veida maiņa, kā rezultātā mainās augu sugu dominance, sugu sastāvs un augu stāva augstums. Vērojama arī atsevišķu augu sugu izzušana (Nardus stricta), vai izplatīšanās (Platanthera chlorantha).

The Bachelor thesis surveys fluidity of meadow biotopes and the factors that impact them in the protected natural area of “Korneti – Peļļi” and impact of current management type to the composition of current plant species in biologically valuable meadows. Mainly in the result of management stoppage and activity of beavers in the last 11 years three of meadows, which exist in protected natural area, have overgrown, and 16, whereof seven of which have been biologically valuable, have started to overgrow. Some biologically low-valuable meadows, due to change of management type and other factors have become biologically valuable. The plant species in the biologically valuable meadows are impacted by inadequate type of management and change of management type in the result of which dominance of plant species, composition of species and height of plant level is changing. There may be seen also disappearance of separate species (Nardus stricta), or spreading (Platanthera chlorantha).
Grassland habitat variability in Konetu - Peļļu nature reserve
Keywords: Vides zinātne