Gaujas nacionālā parka ūdenstūristu apmetņu vietu apsaimniekošana - Zīlīte, Aija (Latvijas Universitāte, 2009)
Gauja ir viena no ūdenstūristu iecienītākajām upēm Latvijā, tādēļ Gaujas krastos ir svarīgi veidot atbilstošu infrastruktūru ūdnestūristu vajadzībām, jo nekontrolēts tūrisms var nodarīt kaitējumu dabas vērtībām. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot Gaujas nacionālā parka (Gaujas NP) ūdenstūristu apmetņu apsaimniekošanas problēmas Cēsu rajona Gaujas posmā. Lai šo mērķi sasniegtu, tika veikta ūdenstūristu apmetņu apsekošana 2007.gada vasarā. Pēc noteiktiem kritērijiem tika aprakstītas 14 ūdenstūristu apmetnes Gaujas posmā Cēsu rajonā. Literatūras apskats sastāv no 3 daļām – Gaujas nacionālā parka apraksta, ūdenstūrisma raksturojuma (Latvijā un GNP teritorijā) un Gaujas NP ūdenstūristu apmetņu raksturojums un apsaimniekošana. Nodaļā „Materiāli un metodes” aprakstīts lauka pētījums, karšu izgatavošana un literatūras avotu analīze. Nodaļā „Rezultāti” aplūkots veiktais pētījums un tā rezultāti. Darbs sastāv no 39 lapaspuses, 5 tabulas, 13 attēliem. Pielikumā 2 tabulas un 15 attēli. Atslēgas vārdi: Gaujas nacionālais parks, ūdenstūrisms, ūdenstūristu apmetnes.

River Gauja is one of the most popular river for water tourists in Latvia, so it is important to develop camping sites in the coasts of river Gauja, because the uncontrolled water tourism can do harm to environment worth. The aim of the bachelor’s thesis is to clarify problems associated with water tourism camping sites management in Gauja National Park (Gauja NP) (part that is located in Cēsis district). To secure this aim in summer 2007 fourteen water tourism camping sites were inspected. Each of these fourteen camps, that are located in Cēsis district, was described after definite criteria. Paper consists of three parts. Literature studies consist of three parts – description of Gauja National Park, description of water tourism in Latvia and Gauja National Park and description of water tourism camping sites management in Gauja National Park. The second part “Materials and methods” covers inspection methods of water tourism camping sites, describes how maps for each camp were produced. The third part covers author’s own research results. The paper consists of 39 pages; it contains 5 tables, 13 pictures. Appendix consist of 2 tables and 15 pictures. Key words: Gauja National Park, water tourism, water tourism camping sites.
Gauja’s National Park Watertourist Camp Management
Keywords: Vides zinātne