Subintimālā perkutāna translumināla angioplastija pacientiem ar kritisku kāju artēriju išēmiju - Eņģele, Ilze (Latvijas Universitāte, 2008)
Kritiska kāju išēmija (KKI) ir bīstama sistēmiskās aterosklerozes manifestācijas forma, kas apdraud ekstremitātes vai tās daļas dzīvotspēju un prasa tūlītēju aktīvu rīcību. Vienīgā efektīvā ārstēšanas metode ir asinsvadu revaskularizācija. Latvijā kopš 2006. gada janvāra ir ieviesta jauna alternatīva revaskularizācijas metode - subintimāla perkutāna translumināla angioplastija (PTA). Darba mērķis: Noskaidrot un apkopot Latvijā veiktās subintimālās angioplastijas pirmos rezultātus pacientiem ar kritisku kāju artēriju išēmiju. Metode: Pētījumā veikta retrospektīva medicīniskās dokumentācijas datu analīze un tai sekojoša telefoniska anketēšana, lai noskaidrotu subintimālās PTA ilgtermiņa rezultātus. Rezultāti: Apkopotie telefoniskās anketēšanas dati par KKI ārstēšanas iznākumu rāda, ka KKI simptomi nebija atjaunojušies 29 pacientiem (61,7%), simptomi bija atjaunojušies - 7 (14,9%), 5 pacientiem (10,6 %) kāja tika amputēta un 6 slimnieki (12,8 %) bija miruši citu blakus slimību dēļ. Secinājumi: Subintimālā PTA ir efektīva un droša KKI ārstēšanas metode ar nelielu komplikāciju skaitu. Tā spēj ievērojami samazināt kāju amputāciju biežumu un uzlabot pacientu dzīves kvalitāti.

Critical limb ischemia is a serious form of systemic atherosclerosis manifestation, which endangers the whole or part of a leg and requires immediate action. The only effective method of treatment is blood vessel revascularization. Since January 2006 a new alternative method of revascularization has been performed in Latvia – subintimal percutcutaneous transluminal angioplasty (PTA). Aim of the study: To establish and summarize the first results of subintimal PTA for patients with critical limb ischemia. Method: Retrospective analysis of medical documentation and subsequent telephone interviews to find out long term results. Results: Summarized data about the treatment of critical limb ischemia shows, that 29 patients (61.7 %) did not have recurring symptoms, 7 patients (14.9 %) experienced recurring symptoms, 5 patients (10.6 %) underwent amputation of the leg and 6 patients (12.8 %) died because of other diseases. Conclusions: Subintimal PTA is an effective and safe method of treatment for critical limb ischemia with few complications. It significantly decreases the amount of limb amputations and improves the quality of life.
Subintimal angioplasty for patients with critical leg arteries' ischemia
Keywords: Medicīna