Krimināllikuma 180. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma dekriminalizācija - Antoms, Sandis (Latvijas Universitāte, 2024)
Kriminālprocesi par Krimināllikuma 180. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu patērē ļoti daudz finanšu līdzekļu un personālresursu salīdzinājumā ar nodarījumu radītā kaitējuma apmēru. Autors nolēma izpētīt, vai nebūtu lietderīgāk šo noziedzīgo nodarījumu dekriminalizēt un ietaupītos resursus novirzīt citu smagāku noziedzīgu nodarījumu atrisināšanai. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, vai Latvijā būtu nepieciešams dekriminalizēt Krimināllikuma 180. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pilnībā, kādā daļā, vai arī šī noziedzīgā nodarījuma dekriminalizācija ir nepieļaujama. Darba mērķis ir arī noskaidrot, kurās citās Eiropas valstīs zādzība nelielā apmērā ir dekriminalizēta. Maģistra darba uzdevums ir apkopot viedokļus un argumentus par sīko zādzību dekriminalizācijas nepieļaujamību vai tās nepieciešamību, aptaujāt Ģenerālprokuratūras prokurorus un veikt tiesu prakses un prokuroru priekšrakstu par sodu izpēti. Autors nonāca pie gala secinājuma, ka šobrīd Latvijā nebūtu ieteicams dekriminalizēt Krimināllikuma 180. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, taču darbā ir norādīts uz apstākļiem, kas būtu jāņem vērā, ja kādu dienu tiktu lemts par šī noziedzīgā nodarījuma dekriminalizāciju pilnībā vai daļā.

Criminal proceedings for the offence under Article 180 of the Criminal Law consume a great deal of financial and human resources in relation to the amount of harm caused. The author decided to research whether it would be more appropriate to decriminalise this offence and direct the resources saved towards solving other more serious offences. The master thesis aims to find out whether it would be necessary to decriminalise the offence under Article 180 of the Criminal Code in Latvia in full, in part or whether decriminalisation of this offence is inadmissible. The aim of this work is also to find out which other European countries have decriminalised petty theft. The task of the master thesis is to collect opinions and arguments on the inadmissibility or necessity of decriminalisation of petty theft, to survey prosecutors of the General Prosecutor's Office and to conduct a study of case law and prosecutor's penal orders. The author came to the conclusion that it would not be advisable to decriminalise the offence under Article 180 of the Criminal Code in Latvia at present, but the paper points to circumstances that should be taken into account if it were one day decided to decriminalise this offence in whole or in part.
Decriminalisation of the criminal offence in the Section 180 of the Criminal Law
Keywords: Juridiskā zinātne; KL 180. pants; dekriminalizācija; sīkās zādzības; minimālais kriminālatbildības slieksnis; administratīvā atbildība