Karsta veidojumi Kranciema atradnē - Kaļva, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā ir raksturota Kranciema atradnē sastopamo karsta veidojumu izplatība, uzbūve, sastāvs un noskaidrots karsta veidojumu aizpildījumu vecums. Ar GPS palīdzību tika noskaidrotas karsta veidojumu atrašanās vietas un forma Kranciema dolomīta atradnē. No karsta veidojumiem tika noņemti paraugi, kas tālāk tika apstrādāti laboratorijā. Veicot granulometrisko analīzi, izgatavojot plānslīpējumus, veicot mikrofosīliju pētījumus un interpretējot iegūtos datus, tika noskaidrots karsta veidojumu aizpildījumu vecums, kas atbilst Katlešu un Ogres svītai. Karsta veidojumu izvietojums atradnes teritorijā atbilst vienai dolomītu slāņkopas pamatnē konstatētajai plaisu sistēmai ar vērsuma azimutu 400-2200. Joprojām neskaidrs sarežģītais jautājums par karsta veidojumu norises laiku, tomēr pētījumi apliecina, ka Kranciema atradnē ievērojamus mērogus sasniedz tikai paleokarsta veidojumi, kas radušies pirms pleistocēna apledojumiem.

The bachelor paper deals with karst sinkholes in the Kranciems deposit, their origin, geological age and structure of their infillings. Location and shape of karst sinkholes and their infillings in the Kranciems deposit was definied by use of GPS. Samples have been taken from the karst sinkholes infillings and analysed in the laboratory. Age of karst sinkhole infillings has been defined as corresponding to the Katleši and Ogre formations, Upper Devonian, by use of grain-size analysis, thin-section study, investigation of microfossils and interpretation of the above data. In the Kranciems deposit location of karst sinkholes resembles strike azimuth of one fracture system within the dolostone – host of the karst forms. These fractures have been distinguished and measured at the basal part of dolostone beds. Unexplained and complicated is a problem of geological age of karst sinkholes. However, this study explains that considerable karst processes in Kranciems deposit took place only before the Pleistocene glaciations, so this can be called as palaeokarst.
Karst sinkholes and their infillings in the Kranciems deposit
Keywords: Ģeoloģija