Pacientu līdzestība kontaktkorekcijas praksē - Hamicēviča-Austere, Ina (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 54 lapām, ar 1 pielikumu. Darbs sastāv no ievada, teorētiskas un praktiskās daļas. Darbā iekļauti 32 attēli, divas tabulas un 30 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Novērtēt kontaktlēcu pacientu lietotāju līdzestību. Darba uzdevumi: 1.Izveidot aptaujas anketu par kontaktlēcu lietotāju līdzestību un veikt anketēšanu. 2.Apkopot un izanalizēt iegūtos rezultātus. 3.Salīdzināt iegūtos datus ar literatūrā pieejamiem datiem. Metode: Pacientu līdzestības izvērtēšanai tika izveidotas 300 aptaujas anketas Ventspils Vision Express optikas veikalā. No tām 8 anketas ir nederīgas, tātad anketēšanā piedalījās 292 esošie kontaktlēcu lietotāji. Apstrādājot datus aptaujā piedalījās pacienti vecumā no 14 – 68 gadiem, ar savu pieredzi kontaktlēcu lietošanā no 3 mēnešiem līdz 39 gadiem. 289 pacienti no 292 aptaujātajiem lieto mīkstās kontaktlēcas un tas sastāda 97% no kontaktlēcu lietotājiem. 62% no kontaktlēcu lietotājiem ir sievietes, bet 38 % vīriešu. Rezultāti un to analīze : Aptaujas rezultāti pierāda, ka 1/3 pacienti ir līdzestīgi Secinājumi: Pacientu līdzestības līmenis ir zems, bet atbilstoši literatūrā sastopamajiem datiem. Līdz ar to jāmeklē metodes, kas paaugsrinātu un uzlabotu līdzestības līmeni. Atslēgas vārdi: pacientu līdzestība, kontaktlēcas, mīksto kontaktlēcu kopšana, kontaktlēcu kontrolvizītes.

The bachelor’s work is written in Latvian in computer printout on 54 pages with 1 supplement. The work consists of introduction, theoretical and practical parts. There are 32 pictures, 2 tables and 30 references on the sources of literature in the work. Aim of work: To estimate the patients – users of contact lens compliance. Tasks of work: 1.To form a questionnaire about patients’ compliance in contact lens practice and to carry out inquiry. 2.To summarize and analyse the received results. 3.To compare the received facts with the facts that are accessible in literature. Method: There were made 300 questionnaires at Vision Express Optics Shop in Ventspils to evaluate the patients’ compliance. 8 questionnaires were invalid, so 292 existing users of contact lens took part in inquiry. Processing the input, there were patients age 14 – 68, with their experience in using contact lens from 3 months to 39 years. 289 patients from 292 inquired ones use soft contact lens and this makes 97% from users of contact lens. 62% from users of contact lens is women, but 38% is men. Results and their analysis: The results of the questionnaires demonstrate 1/3 of patients’ compliance. Conclusions: The level of patients’ compliance is low, but corresponding to the facts that are accessible in literature. So, we have to find methods that elevate and improve the level of compliance. Key words: Patients’ compliance, contact lens, care of soft contact lens and control visits of contact lens.
Patient’s compliance in contact lens practice
Keywords: Fizika