Finanšu sektora interešu pārstāvniecība valsts sektora institūcijās - Rudzīte, Linda (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt, kādas interešu pārstāvniecības metodes tiek pielietotas Latvijas finanšu sektora interešu aizstāvībai, lai ietekmētu valdības lēmumus. Kā mērķa objekts tika ņemts Latvijas komercbanku asociācija (LKA), kura apvieno 99% attiecīgo tautsaimniecības sektoru, lai pētītu labās prakses gadījumus laika periodā no 2000.-2008.gada sākumam Galvenie secinājumi tika izdarīti, ka veiksmīgākās metodes finanšu sektora interešu pārstāvniecībā ir sabiedriskās domas ietekmēšana caur masu medijiem, darbs valsts intsitūciju darba grupās, kā arī konsultācijas Latvijas valdībai finanšu un ekonomisko jautājumu politikas stratēģiju izstrādē. Šie secinājumi tiek balstīti gan uz vairāku autoru teorētisko izpratni, gan arī uz situācijas praktisko izpēti, veicot intervijas, veidojot masu mediju apskatu, kā arī aptauju LKA biedru vidū. Bakalaura darba izstrādes rezultāti parādīja, ka LKA ir mainījusi valdības lēmumus attiecībā uz virkni Latvijas Republikas likumprojektu, ko panāca tiekoties ar valdības pārstāvjiem, ministriju ierēdņiem, strādājot darba grupās, veicot plašu sabiedrisko attiecību kampaņu masu medijos, ko kopā var dēvēt par interešu pārstāvniecības procesu, kur notiek politisko lēmumu ietekmēšana. Nav bijuši daudz pētījumu par lobēšanas procesu Latvijā, turklāt Latvijas Komercbanku asociācijas darbība politiskajā kontekstā ir pētīta pirmoreiz. Tas varētu aktualizēt finanšu sektoram aktuālos jautājumus kopumā, jo tie ir mijiedarbībā ar citiem Latvijas tautsaimniecības sektoriem, kā arī pievērst uzmanību turpmāk interešu pārstāvniecības metožu un interešu grupu pētniecības attīstībai.

The aim of a bachelor research was to explore, what kind of interest representations metods have been used to represent and to protect Latvian Finance sector’s interests to prepossess governmental decisions. As a research object for a case study method has been chosed Latvian Commercial banks association (LCA), what brings together 99% of the current sector of national economy to understand it`s best practice during the years 2000 until start of 2008. The main conclusions were that the most efective methods for interest representation are influence on a public opinion through mass-media, work in a worling groups with government institutions, as well consulting a Prime Minister`s Cabinet in political strategies related to financial and economical questions. This conclusion is consistent assessment on a several author’s perception, practical research of situation making interviews, monitoring mass-media as well as surveying members of the LCA. The results of the research shows that LCA has changed governmental decisions concerning to many law projects of Latvian Republics during meetings with members of the executives, wide PR campaign in mass-media, what altogether can be called as lobbying process, where is realized an influence on political decition making process. Not so many researches have been made for lobbying process in Latvia, moreover LCA action in from political aspect has never been made before. This fact could activate the interests of the actual questions of finance sector in general, because they are in interaction with other sectors of national economy, as well as to pay an attention to interest representation methods and interest groups explorative development.
Finance sector interest representation in government institutions
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)