Liecinieks kriminālprocesā Latvijā - Brolīte, Sandra (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba “Liecinieks kriminālprocesā Latvijā” mērķis ir aplūkot liecinieka jēdzienu, tā tiesības, pienākumus un atbildību, kā arī izanalizēt vēsturisko attīstību un izpētīt liecinieka liecības īpatnības un liecinieka aizsardzības iespējas. Šajā darbā autore pēta pastarpināti arī to vai nepilngadīgai personai , kurai piešķirts liecinieka statuss ir atšķirīgs tiesību un pienākumu loks salīdzinājumā ar pilngadīgu personu, kurai piešķirts liecinieka statuss. Autore uzskata, ka viena no problēmām ir tā, ka persona ,kura varētu kļūt par liecinieku un sniegt liecību par viņai zināmo noziegumu, bieži vien nemaz nevēlas to darīt vai sniedz apzināti nepatiesas liecības, jo baidās no apsūdzētās personas atriebības, tāpēc ir svarīgi nodrošināt lieciniekam aizsardzību. Autore secina, ka lieciniekam ir svarīgi zināt savas tiesības un pienākumus, kā arī valstij nodrošināt vajadzīgo aizsardzību likumā noteiktajā kārtībā.

The bachelor's work “Witness in criminal proceedings in Latvia” aims at looking at the concept of witness, its rights, responsibilities and responsibility, and to analyse historical development and investigate the characteristics of witness testimony and the possibility of witness protection. In this work, the author shall also study whether or not a minor who has been granted a witness status has a different range of rights and obligations compared to a adult person who has been granted the status of a witness. The author considers that one of the problems is that a person who might become a witness and testify about the crime known to her is often unwilling to do so, or to make informed false testimony, because he fears the revenge of the accused person., therefore, it is important to ensure the protection of the witness. The author concludes that it is important for a witness to know his rights and responsibilities and to provide the State with the necessary protection in accordance with the procedures prescribed by law.
Witness in criminal proceedings in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocess; Liecinieks; Nepilngadīgais liecinieks; Attīstība; Tiesības