Latviešu valodas leksiskā tīkla izveide: darbības vārdu paradigmatiskās semantiskās attieksmes - Klints, Agute (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķi ir salīdzināt latviešu valodas leksiskā tīkla izveides procesu un problēmas ar tā veidošanas pieredzi pasaulē, konstatēt starp latviešu valodas darbības vārdu nozīmēm pastāvošas paradigmatiski semantiskās attieksmes. Pētījumā apkopotā informācija ir pamats konkrētu semantisko attieksmju veidošanās piemēru analīzei. Balstoties uz piemēru analīzi veidoti secinājumi par šo attieksmju noteikšanu un attēlošanu latviešu valodas leksiskajā tīklā. Pētījuma rezultātā secināts, ka semantiskās attieksmes starp leksēmām veido sarežģītu tīklu, kurā attieksmju dalījums ne vienmēr precīzi nosakāms.

The aim of this bachelor thesis is to get an insight about the process of making WordNets in other languages, and to get a clearer understanding of semantic relations between verbs to help in the process of making Latvian WordNet. The empirical analysis of semantic relations between verbs is guided by their descriptive analysis. This research finds that semantic relations form a complex network between word senses, and it is not always clear where to draw the line between one relation type and another.
Latvian Wordnet: paradigmatic semantic relations of verbs
Keywords: Filoloģija; leksiskais tīkls; darbības vārds; semantiskās attieksmes; sinonīmija; antonīmija