Kristaps Bergs: uzņēmējs un filantrops (1843-1907) - Medne, Sanita (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs „Kristaps Bergs: uzņēmējs un filantrops (1843-1907)” rakstīts ar mērķi izpētīt Kristapa Berga darbību un tās nozīmi Rīgas saimnieciskajā un latviešu sabiedriskajā dzīvē. 19. gs. otrajā pusē Rīgā bija vērojams saimnieciskais uzplaukums un politiskas un tiesiskas reformas, kas radīja iespēju katram Rīgas iedzīvotājam nodarboties ar saimniecisko darbību un tirdzniecību, neraugoties uz viņa sociālo stāvokli un īpašumu apmēru. Berga darbības nozīmi veido vienlaicīgi veiksmīgi aptverta gan saimnieciskā, gan sabiedriskā joma, kas veidoja viņa ietekmīgo stāvokli Rīgas latviešu sabiedrībā. Berga uzņēmējdarbība aptvēra plašu darbības jomu, apliecinot viņa vēlmi iegūt arvien lielāku turību, kas pavērtu ceļu arī plašākām saimnieciskām un politiskām iespējām. Bergu kā filantropu apliecina viņa darbība Rīgas Latviešu biedrībā, kuras ietvaros viņš sniedza ieguldījumu latviešu teātra un rūpniecības jomā, kas apliecināja, ka viņam nav vienaldzīgs latviešu stāvoklis.

The master work „Christoph Berg: employer and philanthropist(1843-1907)” written with aim to research work and sense of Christoph Berg in economic life of Riga and in communal life of latvians. In half of 19 th century in Riga was economic growth and pervade politic and juridical reforms, what made chance all inhabitants of Riga to engage with economic acitivity, without regard of their social status and prize of property. Sense of Bergs work forms comprising together economic and communal spheres, what made his influential status of latvians society in Riga. The entrepreneurship of Berg comprehend large-scale work spheres, what attested his desire to get greater wealth, and also gave him chances to enlarge his economic and politic work. Philanthropy of Berg was seen in his work in society of latvians in Riga, where he gave investment in latvians theater and industry, what certify his interest in status of latvians.
Christoph Berg: Employer and Philanthropist (1843-1907)
Keywords: Vēsture