Sieviešu reprezentācija Latvijas pašvaldībās periodā no 2021. gada līdz 2025. gadam - Lielause, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba, “Sieviešu reprezentācija Latvijas pašvaldībās periodā no 2021. gada līdz 2025. gadam”, mērķis ir uzzināt un analizēt faktorus, kas veicina sieviešu zemo līdzdalību kandidēšanā pašvaldību vēlēšanās Latvijā, un izprast ievēlēto deputāšu profesionālo pieredzi strādājot pašvaldībās. Darba teorētiskais ietvars balstīts pētnieku atziņās par reprezentācijas un vienlīdzības nozīmi, dzimumā balstītiem šķēršļiem politikā, kuri neveicina dzimumu vienlīdzību un risinājumiem, kuri sekmē lielāku sieviešu īpatsvaru politikā. Pētījums balstās jauktā pētījuma dizaina stratēģijā. Kvantitatīvie dati iegūti ar anketas palīdzību, kura tika izsūtīta visām 2021. gadā ievēlētajām pašvaldību deputātēm un priekšsēdētajām. Taču kvalitatīvie dati tika iegūti caur intervijām ar pašvaldību deputātēm, lai padziļināti izpētītu dzimumā balstītus šķēršļus, ar kuriem deputātes saskarās ikdienā. Pētījuma rezultāti liecina, ka daļa sieviešu, joprojām saskaras ar dzimumā balstītiem šķēršļiem strādājot pašvaldību politikā, tai skaitā partiju noslēgtība, stereotipi un nepieciešamība pastāvīgi pierādīt savu kompetenci. Vienlaikus daļa deputāšu pieredzes norāda, ka ir iespējamas arī iekļaujošas politiskās vides, kurās dzimums nav izšķirošs faktors.

The aim of the bachelor's thesis, “Representation of women within municipalities of Latvia from 2021 to 2025”, is to identify and analyze the factors that contribute to the low participation of women in running for office in municipal elections in Latvia, and to understand the professional experience of elected female deputies working in municipalities. The theoretical framework of the work is based on the researchers' findings on the importance of representation and equality, gender-based obstacles in politics that do not promote gender equality, and solutions that promote a greater proportion of women in politics. The study is based on a mixed research design strategy. Quantitative data was obtained using a questionnaire that was sent to all female municipal deputies and chairpersons elected in 2021. However, qualitative data was obtained through interviews with female municipal deputies to explore in-depth the gender-based obstacles that they face on a daily basis. The results of the study show that some women still face gender-based obstacles when working in local government politics, including party isolation, stereotypes, and the need to constantly prove their competence. At the same time, some experiences indicate that inclusive political environments are also possible, in which gender is not a decisive factor.
Representation of women within municipalities of Latvia from 2021 to 2025
Keywords: Politikas zinātne; reprezentācija; sievietes; politika; vienlīdzība; pašvaldība