Bankas un to loma reālā sektora attīstībā - Freimanis, Rihards (Latvijas Universitāte, 2024)
Lai gan Eiropas Centrālās bankas (ECB) monetārā politika laika posmā gan pirms globālās finanšu krīzes, gan ekonomikas atgūšanas laikā, kā arī vēlāk bija ekspansīva, šajos periodos Eiropas komercbanku sektoru ietekmēja aizņemto līdzekļu īpatsvara samazināšanās procesi, likviditātes un maksātnespējas krīzes. Arī Latvijas finanšu sektors pēdējo desmit gadu laikā ir piedzīvojis straujas izmaiņas, izejot cauri vairākām krīzēm un grūtībām- Covid-19 pandēmiju, Krievijas iebrukuma Ukrainā izraisīto ekonomiskā noskaņojuma kritumu, plašu un strauju izmaksu kāpumu, enerģētikas krīzi Eiropā, ar Krievijai un Baltkrievijai noteikto sankciju ievērošanu saistītos izaicinājumus, kā arī augstās inflācijas slāpēšanai centrālo banku straujā tempā īstenoto procentu likmju kāpumu. Maģistra darba mērķis ir izpētīt banku lomu tautsaimniecībā un novērtēt banku kreditēšanas ietekmi uz ekonomikas izaugsmi un attīstību, kā arī izvērtēt kreditēšanu ierobežojošos faktorus Latvijā, lai sniegtu priekšlikumus tās turpmākajai pilnveidei. Pētījuma ietvaros autors noskaidroja, ka būtiskākie kreditēšanu ierobežojošie faktori Latvijā ir nepietiekamā konkurence banku sektorā, zems pieprasījums (spēja un vēlme ņemt kredītus) un uzņēmumu vājā finanšu situācija.

Although the European Central Bank’s (ECB) monetary policy was expansionary before the global financial crisis, during the period of economic recovery, as well as afterwards, the European commercial banking sector during these times was affected by reduced debt-to-capital ratio, liquidity and insolvency crises. The Latvian financial sector in the last ten years has also experienced rapid changes, undergoing multiple crises and difficulties – the Covid-19 pandemic, the decrease in economic sentiment due to Russia’s invasion of Ukraine, a widespread and rapid increase in costs, the energy crisis in Europe, challenges related to the sanctions imposed on Russia and Belarus, as well as the increase in interest rates implemented by central banks to reduce high inflation. The goal of this master’s thesis is to study the role of banks in the national economy, to evaluate the impact of bank crediting on economic growth and development, and to assess the limiting factors of crediting in Latvia to provide proposals for further improvement of the field. As part of the research, the author found that the most important factors limiting crediting in Latvia are insufficient competition in the banking sector, low demand (ability and willingness to receive credit), and the weak financial situation of companies.
Banks and their Role in the Development of the Real Sector
Keywords: Ekonomika; Transmisijas mehānisms; Monetārās politikas kanāli; Procentu likmes; Kreditēšana