Gruntsūdens līmeņu svārstības klimata mainības ietekmē - Lauva, Didzis (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā tiek aplūkotas gruntsūdens līmeņu svārstības, to ietekmējošie faktori un šo svārstību temporālās un telpiskās atšķirības. Apkopojot novērojumus un modelējot gruntsūdens līmeņus, tika novērtētas to atšķirības starp atskaites periodu un nākotnes periodu. Lai varētu veikt salīdzināšanu starp šajos periodos apkopotajiem gruntsūdens līmeņiem, tika atrasta un uzlabota matemātiska pieeja mērķa sasniegšanai. Iegūtie rezultāti pierāda nokrišņu daudzuma sezonālo ietekmi uz gruntsūdens līmeņu izmaiņām, kā arī atrastas ilggadīgo mēnešu vidējo gruntsūdens līmeņu atšķirības starp atskaites un nākotnes periodu. Nākotnes periodā teritorijās ar zemu kontinentalitāti ilggadīgo gruntsūdens līmeņu svārstību režīms atšķirsies no atskaites periodā apkopotā un klasiski pieņemtā Latvijas teritorijai raksturīgā gruntsūdens līmeņu svārstību režīma.

The present Master`s Paper represents shallow groundwater fluctuations and it`s influencing factors, and the spatiotemporal differences in Latvia. The differences of groundwater fluctuations between reference and future periods has been summarized and estimated based on the observations and modelled data. Mathematical approaches were found and improved for quantitative analysis between data. Firstly, the results proved seasonality of precipitation influence to groundwater table fluctuations and secondly, there is a significant difference between reference and future long-term monthly average groundwater level fluctuations. The regime of long-term monthly average groundwater level fluctuations will differ in areas with low continentality from the present regime of classical Latvia-specific groundwater level fluctuations.
Impact of climate change on shallow groundwater table fluctuations
Keywords: Ģeogrāfija