Diabēta mellitusa izraisītā slodze strādājošo iedzīvotāju vidū Somijā un Latvijā: salīdzinošs pētījums - Nedol, Julia (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads: Cukura Diabēts tipa 1 un 2 ir hroniskas slimības, kas smagi ietekmē tiem ietekmēto dzīvi. Daudz pētījumu ir veikts par darba un dzīves līdzsvara nozīmi ar diabētu, kā arī par konkrētajiem veidiem, kā diabēts ietekmē darbspējīgo iedzīvotāju grupas. Mērķis: Šī pētījuma mērķis ir salīdzināt divu darbspējīgo iedzīvotāju grupu (Latvijas un Somijas) kopējo diabēta izraisīto slogu, kas cieš no T1D un T2D, izmantojot jēdzienus "pacientu labklājība", tas ir, dalībnieku noskaņojumu pret savu slimību un dzīvi kopumā, un "infrastruktūras ietekmi", kas savukārt norāda uz pieejamās veselības aprūpes, kopienas un izglītības ietekmi. Pacientu labklājība kā konstrukts, kas tiks bieži lietots šajā pētījumā, un tas norāda uz pacienta labklājību gan fiziski, gan psiholoģiski. Materiāli un metodes: Tiešsaistes anketas tika izplatītas starp Somijas Diabēta asociācijas un Latvijas Diabēta federācijas locekļiem, kuri bija darbspējīgā vecumā (no 18 līdz 65 gadiem). Anketa tika sadalīta neitrālās jautājumos par demogrāfiju, DM vadību, vadības saskaņošanu, profesijām, pēc tam pacientu labklājībai saistītajos jautājumos par dalībnieku garīgo un fizisko labklājību un visbeidzot, infrastruktūras saistītajos jautājumos par veselības aprūpi, izglītību un dalībnieku attiecībām ar attiecīgajām Diabēta asociācijām. Anketa bija pieejama no 1. septembra līdz 30. decembrim 2023. gadā, un to izplatīja ar mēneša starpliku starp Somijas un Latvijas dalībniekiem, lai nodrošinātu pareizu salīdzinājumu starp divām iedzīvotāju grupām. Dati tika apkopoti rievojumu diagrammās ar QuestionPro Analytics Distribution funkciju, pēc tam analizēti un pārveidoti par stabiņu diagrammām ar Microsoft Excel. Rezultāti: No 97, kas apskatīja anketu, 60 atbildēja. No šīm atbildēm 91.53% bija no Somijas, un 8.47% bija no Latvijas. Gan pacientu labklājības noskaņojuma vidējais, gan infrastruktūras ietekmes vidējais bija augstāki Somijā salīdzinājumā ar Latviju. Tomēr, ņemot vērā kļūdas marģiņu >10%, rezultāti nebija statistiski nozīmīgi, un tāpēc secinājumi bija aptuveni. Secinājumi: Mūsu pētījums ir secinājis, ka gan pacientu labklājība, gan infrastruktūras ietekme Somijas darbspējīgo iedzīvotāju diabēta slimniekiem ir augstāka salīdzinājumā ar Latvijas kolēģiem. Ņemot vērā nelielu dalībnieku skaitu, rezultātus izkropļoja, tāpēc nepieciešami papildu pētījumi, lai apstiprinātu šos rezultātus. Autors: Julia Nedol Vāditajs: Valdis Pīrāgs

Background: Diabetes Mellitus type 1 and 2 are chronic conditions that severely impact the lives of those affected. A lot of research has been done regarding work-life balance with DM as well as the particular ways in which DM affects populations within the working age. Aim: The aim of this study is to compare the overall DM-induced burden of two working populations (Latvia and Finland) that suffer from T1D and T2D using the concepts of “patient welfare”, i.e. the sentiment participants have towards their disease and life in general, and “infrastructure impact”, which in turn signifies the impact of accessible healthcare, communities and education. Patient welfare as a construct that will be used a lot in this research and it signifies patient wellbeing in both physical and psychological way. Materials and Methods: An online questionnaire was distributed among the members of the Finnish Diabetes Association and Latvian Diabetes Federation that were of working age (18- 65 years old). The questionnaire was separated into neutral questions regarding demographics, management of DM, management compliance, occupations, then into patient welfare-related questions regarding the mental and physical well-being of participants and finally, infrastructure-related questions regarding healthcare, education and participants’ relationship with the respectable Diabetes Associations. The questionnaire was available for a period between 1st September to 30th December 2023 and was distributed with a gap of a month among Finnish and Latvian participants in order to ensure the proper comparison between the two populations. The data was compiled into pie charts with QuestionPro Analytics Distribution function, then analysed and made into bar charts with Microsoft Excel. Results: Out of 97 that have viewed the survey, 60 have responded. Of these responses 91.53% were from Finland, and 8.47% were from Latvia. Both the patient welfare sentiment average and infrastructure influence average were in higher values in Finland, as compared to Latvia. However, due to the error margin being >10%, the results were not statistically significant and therefore the conclusions were tentative. Conclusions: Our study has concluded that patient welfare, as well as infrastructure impact for Finnish working population diabetics are both higher, as compared to their Latvian counterparts. Since the results were skewed due to small number of participants, follow up research is needed to confirm those results. Author: Julia Nedol Supervisor: Valdis Pīrāgs
Diabetes mellitus - induced burden among the working populations in Finland and Latvia: a comparative study
Keywords: Medicīna; Diabetes Mellitus; Work; Burden; Latvia; Finland