Sadarbības prasmju veicināšana kustību rotaļās 4 - 5 gadu veciem bērniem - Cīrule, Laila (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba autore: Laila Cīrule. Kvalifikācijas darba nosaukums: sadarbības prasmju veicināšana kustību rotaļās 4 – 5 gadu veciem bērniem. Mērķis: teorētiski izanalizēt un praktiski izpētīt, vai un kā kustību rotaļas 4 – 5 gadus veciem bērniem veicina sadarbības prasmes savā starpā. Lai mērķis tiktu sasniegts, tika izveidota teorētiskā un empīriskā daļa. Teorētiskajā daļā, balstoties uz A. Šponas, I. Stangaines, D. Augstkalnes, J. Pellijas, D. Dzinteres, S. Sīles, L.Volkovas un daudz citu autoru atziņām, tika izanalizēta sadarbības būtība, pirmsskolēna sociālā attīstība, kustību rotaļas un to ietekme uz bērnu attīstību. Pētījuma empīriskajā daļā tika aprakstīts veiktais pētījums. Sākumā tika veikts bērnu izvērtējums pēc noteiktiem kritērijiem, kas veidoti pamatojoties uz metodisko līdzekli par caurviju prasmēm pirmsskolā, ko veidojušas G. Kārkliņa, A. Lauka un S. Lazdiņa. Pedagoģiskajā procesā tika organizētas mērķtiecīgi izvēlētas 7 dažādas kustību rotaļas, lai pilnveidotu bērnu sadarbības prasmes. Noslēgumā tika veikta bērnu sadarbības prasmju attīstības analīze. Rezultātā hipotēze tika apstiprināta un autore nonāca pie secinājuma, ka kustību rotaļas veicina sadarbības prasmes, kā arī tika atbildēts uz pētījuma jautājumu, ka mērķtiecīgi izvēloties rotaļas, tās veiksmīgi realizējot un ņemot vērā katra bērna individualitāti, kustību rotaļas tik tiešām uzlabos bērnu sadarbības prasmes. Kvalifikācijas darba apjoms: 44 lapaspuses, kuras ietver 3 tabulas, 5 attēlus, 2 pielikums, 30 literatūras avotus latviešu un angļu valodā. Atslēgas vārdi: sadarbība, sadarbības prasmes, pirmsskolēns, rotaļa, kustību rotaļa.

Author of the qualification paper: Laila Cīrule. Title of the qualification paper: promotion of cooperation skills in movement games for 4-5 year old children. Aim: to theoretically analyze and practically study whether and how movement games for 4-5 year old children promote cooperation skills with each other. In order to achieve the goal, a theoretical and empirical part was created. In the theoretical part, based on the findings of A. Špona, I. Stangaine, D. Augstkalne, J. Pelly, D. Dzintere, S. Sīle, L. Volkova and many other authors, the essence of cooperation, pre-school social development, movement games and their impact on children's development. The empirical part of the study described the study performed. At the beginning, the children were evaluated according to certain criteria, which were developed on the basis of a methodological tool on cross-cutting skills in preschool, developed by G. Kārkliņa, A. Lauka and S. Lazdiņa. In the pedagogical process, purposefully selected 7 different movement games were organized in order to improve children's cooperation skills. Finally, an analysis of the development of children's co-operation skills was performed. As a result, the hypothesis was confirmed and the author came to the conclusion that movement games promote cooperation skills, as well as answered the research question that by purposefully choosing toys, successfully implementing them and taking into account each child's individuality, movement games will really improve children's cooperation skills. The volume of the qualification work: 44 pages, which includes 3 tables, 5 figures, 2 appendices, 30 literature sources in Latvian and English. Keywords: cooperation, cooperation skills, preschooler, play, movement play.
Promotion of cooperation skills in movement games for 4-5 year old children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; sadarbība; sadarbības prasmes; pirmsskolēns; rotaļa; kustību rotaļa